Az amerikai képviselőház 13,6 milliárd dolláros csomagot szavazott meg az orosz-ukrán háború költségeire

2022. március 10. – 04:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai képviselőház helyi idő szerint szerda estre jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely 13,6 milliárd dollárt különítene el az orosz-ukrán háború bizonyos költségeire – írja a Guardian az Associated Pressre hivatkozva. A szenátus jóváhagyása a hét végére, vagy valamivel későbbre várható. A csomagra korábban Biden elnök 10 milliárd dollárt kért.

A képviselőház két külön szavazással hagyta jóvá a teljes törvényjavaslatot. A biztonsági rendelkezéseket elsöprő többséggel, 361-69 arányban, a többit 260-171 arányban hagyták jóvá, a republikánusok többségének ellenezésével.

A támogatásból 6,5 milliárd dollárt fordítanának csapatok és fegyverek Kelet-Európába küldésének és az ottani szövetséges erők felszerelésének amerikai költségeire. További 6,8 milliárd dollár jutna a menekültek ellátására és a szövetségesek gazdasági támogatására, valamint az Oroszország elleni gazdasági szankciók érvényesítésére és az otthoni kiberfenyegetések elleni védelemre.

Joe Biden amerikai elnök Oroszország elleni szankciókat jelent be március 8.án – Fotó: Reuters / Kevin Lamarque
Joe Biden amerikai elnök Oroszország elleni szankciókat jelent be március 8.án – Fotó: Reuters / Kevin Lamarque

Nancy Pelosi házelnök újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy szerdán 45 percet beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Megvitatták, hogy milyen fegyverekre és egyéb segítségre van szüksége Ukrajnának, valamint beszéltek a „Putyin által elkövetett emberiség elleni bűncselekményekről”, köztük egy orosz légicsapásról, amely lerombolt egy szülészeti kórházat. Pelosi szörnyetegnek nevezte Putyint.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!