Veszélyhelyzetet hirdettek Ausztráliában a keleti partvidéket sújtó árvizek miatt

2022. március 9. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordmennyiségű csapadék hullott az elmúlt hetekben Ausztrália keleti részén, ahol a megáradt folyók városokat vágtak el a külvilágtól – írja az MTI.

Az eddig 22 halálos áldozattal járó áradások, elsősorban a keleti partvidéket, Queensland és Új-Dél-Wales államot érintik, ahol a megáradt folyók farmokat és utakat mostak el, állatokat ragadtak magukkal. A helyzet csak szerdán enyhült valamelyest, amikor az esőzéseket okozó alacsony nyomású ciklon eltávolodott az új-dél-walesi partoktól.

Ausztráliában az elmúlt 16 napban folyamatosan esett az eső, az ausztrál Meteorológiai Hivatal szerint csak az év elején hullott 872,3 milliméter, amely az éves csapadékmennyiség 80%-a. Hasonló magas mennyiséget utoljára csak 1965-ben mértek, 8,15 milliméter esővel.

Áradások elől menekülők Sydney észak-nyugati részén – fotó: Reuters
Áradások elől menekülők Sydney észak-nyugati részén – fotó: Reuters

A rendkívüli helyzet miatt az ország miniszterelnöke, Scott Morrison szerdán nemzeti veszélyhelyzetet hirdetett ki, amelyet legelőször a 2020-as erdőtüzekkor alkalmaztak. Az akkori katasztrófa miatt bevezetett törvénnyel kiiktathatóvá válik a bürokrácia, amely a miniszerelnök szerint a védekezést és a kártalanítást is felgyorsíthatja. Scott Morrison hozzátette: ilyen mértékű áradás, mint ami most kialakult, 500 évente egyszer fordult elő.

Az elmúlt években Ausztrália többször is megszenvedte a klímaváltozást. 2019 augusztusa és 2020 márciusa között több milliónyi hektár területen pusztítottak a már említett erdőtüzek, az elmúlt hetekben pedig 50 fokos csúcshőmérsékletet is mértek az ország nyugati részében. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!