A szerb kormány ellen tanúskodna egy bíróság előtt álló közismert bűnöző

2022. március 9. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva

A bírósági tárgyalása előtt álló, közismert szerb bűnöző, Veljko Belivuk együttműködést ajánlott a bíróságnak, és közölte, több esetben a szerb kormány tagjának megbízásából lépett fel bandájával, írja az MTI.

Veljko Belivuk és 31 társának tárgyalása kedden kezdődött volna, de nem közölt okok miatt elhalasztották. A bűnbandát öt gyilkossággal, emberrablással, nemi erőszakkal, kábítószer-kereskedelemmel és illegális fegyvertartással gyanúsítják. A férfiakat tavaly februárban fogták el, és augusztusban emeltek ellenük vádat.

A bűnözői csoport a Partizan labdarúgó klub szurkolói csapatát használta fedőszervezetként. A szervezet vezetője, Veljko Belivuk a feltételezések szerint a rivális Crvena Zvezda futballcsapatának egy tagját, valamint a Pink Panter bűnbanda egykori vezetőjét, Milan Ljepoját is meggyilkolta.

A rendőrség szerint ez a bűnbanda állt az Aleksandar Vučić ellen tavaly januárban tervezett merénylet mögött is.

Tavalyi kihallgatásakor Veljko Belivuk azt vallotta, hogy kapcsolatban állt az ország vezetésével, és magától az elnöktől is kapott utasításokat, például azt, hogy állítsa le a lelátókon az elnök elleni rigmusokat, lépjen közbe a kormány elleni tüntetéseken, illetve hogy biztosítsa a büszkeségnapi felvonulás békéjét. Aleksandar Vučić ezt követően közölte, kész hazugságvizsgálat alá vetni magát, hogy bizonyítsa, nincs köze szervezett bűnözői csoportokhoz.

Erre a vizsgálatra azóta sem került sor, Belivuk viszont ismét arról beszélt, hogy köze volt az államvezetéshez. Azt mondta, részleteket tud közölni arról, hogy 2016-ban álarcosok kinek az utasítására rombolták le az egyik folyóparti negyed több épületét, ahol azóta a Belgrád a vízen nevű gigaprojekt egyes objektumai épültek fel. Emellett azt is mondta, információkkal tud szolgálni Vladimir Cvijan belgrádi és Oliver Ivanovic koszovói szerb politikus meggyilkolásáról.

Veljko Belivuk tárgyalását elhalasztották, amíg a bírói testület nem dönt arról, hogy együttműködik-e a vádlottal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!