Cukinak tűnt, hogy van egy kisfiú, akinek nem lehet megfésülni a haját, de kiderült, hogy ez egy ritka genetikai rendellenesség jele

2022. március 8. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Georgia államban élő 10 hónapos Locklan Stamples édesanya, Katelyn Stamples azt hitte, csak ők nem tudják rendesen megfésülni a kisfiú haját. Aztán amikor megosztott róla egy fotót az Instagramon, kiderül, hogy korántsem az ő ügyetlenségükről vagy egy átlagos kócos hajról van szó – írja a Guardian.

A poszt alatt ugyanis egy idegen megkérdezte, hogy vajon nem egy ritka betegségben szenved-e kisfiú. amitől a 33 éves nő megijedt és előbb az interneten, majd gyermekorvosukon keresztül próbálta kideríteni a tüskés haj okát.

Az idegen által említett szindrómáról azonban Stamplesék gyermekorvosa sem tudott, végül egy bőrgyógyász állapította meg, hogy a kisfiúnak egy úgynevezett „fésülhetetlen haj színdrómája” (uncombable hair syndrome, röviden: UHS) van, amit egy ritka genetikai rendellenességként tartanak számon.

A szindróma rendszerint az átlagtól eltérő, ezüst színű és szalmaszálra emlékeztető hajú gyermekeknél figyelhető meg a 3 és 12 év közötti gyerekeknél, az oka pedig az, hogy a haj nem a szokásos módon helyezkedik el a fejbőrön. Egy átlagos, egészséges haj ugyanis kör keresztmetszetű, a kisfiú hajszálai viszont háromszögesek. Locklan fején emellett kis barázdák találhatók, amelyek hullámos alakban formálódnak.

A szindrómának semmilyen egészségügyi kockázata nincs – bár az ilyen gyerekek bőre nagyon érzékeny, a hajuk viszont szinte egyáltalán nem zsírosodik –, és rendszerint elmúlik a pubertáskorra. A rendellenesség ritkaságát jelzi az is, hogy az amerikai National Institutes of Health kutatói is csak 100 esetet tartanak számon.

A család egy Instagram-oldalt is indított, ahová Lokclan hajáról töltenek fel képeket, amelynek azóta egyre több követője és kedvelője van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!