Rohamrendőrök verték szét a nőnapi tüntetést Isztambulban

2022. március 8. – 22:54

Másolás

Vágólapra másolva

A török rohamrendőrök összecsaptak a nemzetközi nőnap megünneplésére összegyűlt nőkkel kedden Isztambulban, és könnygázzal oszlatták fel a több ezer fős tömeget a városközpontban, írja a Reuters.

Az isztambuli hatóságok hétfőn közölték, hogy nem engedélyezik a felvonulásokat, tüntetéseket a város központi Taksim tere környékén. Az erős rendőri jelenlét mellett gyülekező tiltakozók fütyültek, fáklyákat gyújtottak, és azt skandálták, hogy „nem félünk, nem hajtunk fejet”.

Fotó: AFP Fotó: AFP
Fotó: AFP
Fotó: AFP

„Láthatják az ország állapotát és mindazt, amivel a nőknek nap mint nap szembe kell nézniük. Mindennap félelemben járok az utcán. Azért jöttem ide, hogy félelem nélkül sétálhassak” – mondta az egyik tüntető.

Néhányan megpróbáltak átjutni a rendőrségi kordonon, amellyel a tüntetés eredeti helyszínét elzárta a rendőrség, ezután a rohamrendőrök könnygázt vetettek be, hogy visszaszorítsák a tüntetőket.

A korábbi években hasonló jelenetek játszódtak le, a török hatóságok betiltották a tüntetéseket, a rendőrség pedig keményen fellépett azokkal szemben, akik mégis megjelentek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!