Human Rights Watch: A civilek evakuálásának megakadályozásával, a támadásukkal Oroszország megsértette a nemzetközi humanitárius jogot

2022. március 8. – 08:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább nyolc civil vesztette életét a hétvégén egy kimenekítési kísérlet során Kijev közelében, amikor tüzet nyitottak rájuk orosz csapatok, ezzel pedig Oroszország megszegte a nemzetközi humanitárius jogot – közölte az amerikai Human Rights Watch jogvédő szervezet. „Az orosz csapatok órákon keresztül egy olyan kereszteződés támadtak, ahol több száz civil próbált meg elmenekülni az orosz csapatok elől. A helyszínen volt az ukrán biztonsági erő egy tucatnyi tagja és legalább két katonai jármű is, de jóval nagyobb számban voltak jelen a menekülő civilek” – áll a szemtanúk megfigyeléseire alapuló nyilatkozatban.

A jogvédő szervezet hozzátette: az Ukrajna és Oroszország között zajló tárgyalások során nem sikerült megfelelő garanciákat szerezni a biztonságos evakuálási útvonalak létesítésére, így minden résztvevőt arra buzdítanak, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy a civilek elkerüljék a harcokat. (CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!