Elkezdődött az ukrán menekülők evakuálása Szumiból

2022. március 8. – 10:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint reggel tíz órakor elkezdődött a menekülők evakuálása Szumiból, abból az ukrán városból, amely az elmúlt napokban orosz támadás alatt állt. A légitámadások során hétfőn kilenc civil is életét vesztette, köztük két gyermek is meghalt. Az eddigi evakuálási kísérletek rendre kudarcba fulladtak Ukrajnában, ám Moszkva keddre több humanitárius folyosót is ígért a menekülők számára. Szumiból buszokkal és autókkal viszik a menekülőket, Holubivkán át Poltavába, egy közép-ukrajnai városba. A humanitárius folyosó reggel kilenc órától este kilenc óráig használható, közölte az ukrán miniszterelnök-helyettes, aki hangsúlyozta, hogy nincs más útvonal, ezért felszólítják Oroszországot, biztosítsa a tűzszünetet ezen a területen. Hozzátette: reméli, hogy ezután több humanitárius folyosót is használatnak majd.

Közben Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes figyelmeztetett: értesüléseik szerint az orosz fél az tervezi, hogy megzavarja az evakuációt, és megpróbálja eltéríteni a védett útvonalról a konvojt.

A Guardian úgy tudja: Kijev mellett, Irpinynél is kimenekítési akció zajlik. Kijev régió kormányzója a Reutersnek azt mondta, hogy helyi idő szerint fél tízig több mint 150 embert evakuáltak az irányítása alá tartozó területről. A CNN szerint Irpiny lakóit Romanivkán át Kijevbe menekítik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!