Húszan meghaltak az ausztráliai áradásokban

2022. március 08. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

Tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat Sydney-ben, miután a heves esőzések elárasztottak több külvárosi területet. Az ítéletidőnek már húsz halálos áldozata van, írja az MTI. Többségük elárasztott házakban vagy a víz által elsodort autókban vesztették életüket.

Fotó: STRINGER / AAP IMAGE / Reuters
Fotó: STRINGER / AAP IMAGE / Reuters

Queensland és Új-Dél-Wales államban rekordmennyiségű csapadék hullt az elmúlt hetekben, és a megáradt folyók városokat vágtak el a külvilágtól, gazdaságokat és utakat mostak el. A meteorológusok szerint a következő egy-két nap még nehéz lesz. Szerda éjjelig akár 120 milliméter csapadék is hullhat az ötmilliós Sydney-re. Hétfő reggel óta helyenként 200 milliméter eső zúdult a nagyvárosra. A márciusi átlagos csapadékmennyiség körülbelül 140 milliméter szokott lenni.

Fotó: STRINGER / AAP IMAGE / Reuters
Fotó: STRINGER / AAP IMAGE / Reuters

A hatóságok figyelmeztették az alacsonyan fekvő területek lakóit, hogy álljanak készen az evakuálásra. Emellett arra kérték a helyieket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, és a szokásosnál jóval több idővel számoljanak, ha a tömegközlekedést használják. Az áradások miatt több helyen nem járnak a vonatok.

Fotó: STRINGER / AAP IMAGE / Reuters
Fotó: STRINGER / AAP IMAGE / Reuters


A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom