Tolatva törte be a dublini orosz nagykövetség kapuját egy teherautó

2022. március 7. – 19:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nekihajtott a dublini orosz nagykövetség kapujának egy egyházi felszereléseket szállító teherautó hétfő délután fél kettő körül. A sofőr ezután kiszállt a teherautóból, és az ukrajnai háború áldozatairól készült fényképeket osztogatott. Azt mondta, az irpiny elleni orosz akcióban elhunyt ukrán családokról látott tudósítás után döntött a tiltakozás mellett.

„Szép volt! Bravó! Ez aztán az igazán jó ember!”

– kommentálták az akciót a követség előtt horogkeresztes Putyint ábrázoló táblával álldogálók. A hatóságok később megerősítették, hogy a teherautót elszállították a helyszínről, az ír sofőrt, Desmond Wisley-t pedig őrizetbe vették, az ügyben rongálás vétsége miatt nyomoznak.

Az orosz nagykövetség közleményben ítélte el az esetet,

„egy békés diplomáciai misszió ellen irányuló elmebeteg bűncselekménynek”

nevezve az akciót – írja az RTE. Kifogásolták, hogy az incidens „a tétlenül álló hatóságok jelenlétében történt”, és az esetet „a diplomáciai kapcsolatok egyértelmű és kirívó megsértésének” tekintik. A nagykövetség követeli továbbá, hogy az ír hatóságok tegyenek átfogó intézkedéseket a követségi személyzet biztonságának garantálása érdekében. A hatóságok annyit reagáltak, hogy nem kommentálják mások nyilatkozatait vagy megjegyzéseit.

A múlt héten Jurij Filatov, Oroszország írországi nagykövete azt állította, hogy a nagykövetség munkatársai halálos fenyegetéseket kaptak telefonon és emailben is. Az orosz televíziónak adott interjújában Filatov azt mondta, hogy a dublini nagykövetség előtt erőszakos tüntetések zajlottak, az ír iskolákban pedig zaklatják az orosz gyerekeket. A nagykövet úgy jellemezte Írországot, mint az oroszellenes intézkedések élvonalába tartozó országot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!