Nem támogatja a kormány az Európai Bizottság javaslatát, hogy azonnali ideiglenes védelmet megkaphassák a menekültek

2022. március 3. – 13:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányinfón hangzott el a kérdés, hogy támogatja-e a kormány az Európai Bizottság javaslatát, hogy az azonnali ideiglenes védelmet megkaphassák az Ukrajnából érkező menekültek?

Gulyás Gergely egyértelmű válasza az volt, hogy nem, és ezzel a többi V4-es tagállam is egyetért. Gulyás úgy vélte, a hatályos magyar, és más tagállami jogszabályok, illetve a kormány által meghozott, az ukrajnai ás kárpátaljai menekültek megsegítése érdekében tett azonnali intézkedések világosan rendezik a helyzetet, és így nincs szükség az ideiglenes uniós védelem intézményére. A magyar kormány elutasításából – és a Gulyás szerint várható V4-es vétóból – az következik, hogy az orosz offenzíva elől menekülők nem kaphatnak az EU teljes területén egy évre automatikusan tartózkodási és munkavállalási engedélyt, szálláshoz és egészségügyi ellátáshoz való jogot.

Az Európai Bizottság szerdán kiadott javaslata az Európai Unió történetében először alkalmazta volna az ideiglenes védelmet. A védelemre azok lehettek volna jogosultak, akik 2022. február 24., vagyis az orosz invázió első napját követően menekültek el, és nemcsak az ukrán állampolgárok, hanem az Ukrajnában élők és családtagjaik nemzetiségtől függetlenül jogosultságokat kaptak volna. A javaslat azokra a nem ukrán állampolgárokra és hontalanokra, valamint Ukrajnában élő családtagjaikra is ki kívánta terjeszteni az ideiglenes védelmet, akik törvényesen tartózkodnak Ukrajnában, de nem tudnak hazatérni saját országukba – azaz például a menedékkérőkre és a nemzetközi védelem alatt állókra is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!