Lezuhant a román légierő egyik MiG–21-ese, majd a keresésére induló helikopter is, heten meghaltak

2022. március 2. – 21:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lezuhant a román légierő egyik MiG–21 Lancer típusú vadászgépe a Fekete-tenger partvidékén, Konstanca megyében szerda este. Nem sokkal később pedig a keresésére küldött IAR 330 Puma helikopter is eltűnt a radarok képernyőjéről, írja az MTI.

A Krónika Online szerint Constantin Spânu, a védelmi minisztérium szóvivője nem sokkal később bejelentette, hogy a IAR 330 Puma helikopter lezuhant, és a fedélzetén tartózkodó legénység nem élte túl a balesetet. Bár a MAPN első közlése szerint öt katona volt a fedélzeten, a baleset után két órával azt közölték, hogy a román haditengerészet két – esetleges tengeri mentésre felkészült – búvára is csatlakozott hozzájuk, így a helikopter lezuhanása valójában hét ember halálát okozta.

A román védelmi minisztérium közlése szerint a Mihail Kogalniceanu légi támaszpontról felszállt vadászrepülőgép helyi idő szerint nem sokkal 20 óra után tűnt el a radarról, és feltehetően lezuhant. A bázisról a román légierő IAR 330 Puma helikoptere indult a pilóta keresésére, a helikopter 20 óra 44 perckor tűnt el a radar képernyőjéről, miután a pilóta azt jelentette, hogy az időjárási viszonyok kedvezőtlenek, és parancsot kapott, hogy térjen vissza a támaszpontra.

A vadászrepülő roncsainak és pilótájának felkutatására földi keresőegységek indultak. A roncsokat két óra elmúltával megtalálták, de a pilóta sorsáról szerdán éjfélig nem érkezett jelentés.

Havazás és ónos eső volt a térségben. Az Agerpres hírügynökség szerda este azt jelentette, hogy Konstanca megyében két megyei utat lezártak a forgalom elől, mivel a havazás és erős szél miatt nem lehetett meggátolni az út jegesedését.

„Korai még a lehetséges okokról beszélni. Természetesen kedvezőtlenek voltak az időjárási viszonyok, de most nem tudunk ezzel kapcsolatban nyilatkozni. Két vizsgálóbizottságot állítottunk fel. Egyelőre a kutatásra és a mentésre fókuszálunk” – mondta Constantin Spanu tábornok, a hadsereg szóvivője a helyi televíziónak.

Romániában folyamatban van a légierő korszerűsítése, amelyet a hadsereg másodkézből vásárolt, használt F–16-os vadászgépekkel hajt végre. Használatban vannak azonban még a Szovjetunióban gyártott és izraeli segítséggel Romániában felújított MiG–21 Lancer típusú vadászgépek is. A megrendelt F–16-osok közül eddig tizenhét érkezett meg Romániába. Az utóbbi huszonöt évben a román légierő több mint húsz MiG–21-ese hajtott végre kényszerleszállást, vagy zuhant le.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!