Grúzia is sürgősen csatlakozna az Európai Unióhoz

2022. március 2. – 20:24

Másolás

Vágólapra másolva

Grúzia azt kéri, hogy gyorsított eljárásban folytassák le a csatlakozási tárgyalásokat, jelentette be a kormányzó Grúziai Álom párt vezetője, írja a BBC. Irakli Kobakhidze újságírónak elmondta, hogy arra kéri az EU-t, hogy mihamarabb vizsgálja felül kérelmüket, és hozzanak döntést országa EU-tagjelölti státuszáról. Kérelmüket csütörtökön hivatalosan is benyújtják az Európai Unió illetékes szerveinek.

Eredeti terveik szerint a tagfelvételi kérelmet csak 2024-ben adták volna be, sőt még kedden is azt állította a grúz kormány, hogy ezt nem hozzák előre. Egy nappal később azonban változtattak a tervükön, aminek hátterében az is állhat, hogy a napokban jelentős nyomás nehezedett a kormányra, mivel az országban több tízezres tömeg tüntetett az ukrajnai orosz invázió ellen. A hangjukat felemelők egyik fő követelése éppen az uniós csatlakozás.

2008-ban az ország két régiójából is kiszorították a grúz csapatokat, azóta az orosz erők irányítják ezeket a területeket.

A csatlakozási kérelem bejelentése néhány nappal azután történt, miután az Oroszország által megtámadott Ukrajna is sürgősséggel kezdeményezte EU-tagságát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!