Az Anonymous hadat üzent Putyinnak – de mit jelent ez a gyakorlatban?

2022. március 1. – 05:08

frissítve

Az Anonymous hadat üzent Putyinnak – de mit jelent ez a gyakorlatban?
Az ukrán erők Anonymous maszkot viselő tagja járőrözik Kijev belvárosában 2022. február 27-én – Fotó: Aris Messinis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajna elleni orosz invázió első napjaiban az Anonymous hekker-aktivista csoport bejelentette, beszáll a háborúba Oroszország ellen. Az orosz-ukrán konfliktus mellett-mögött zajló, amúgy is eléggé homályos információs háború ezzel újabb résztvevővel bővült, és még átláthatatlanabb lett. Több kérdés is felvetődik:

  • Kicsoda-micsoda egyáltalán ez az Anonymous?
  • Milyen károkat tud okozni Putyinnak?
  • Mi történik a háború árnyékában, az információs hadviselés frontján?

Az Anonymous közel 20 éve létező, amorf, központi vezetés nélküli online kollektíva, a tagjai között megtalálhatók valódi hekkerek, anarchisták, aktivisták, és unatkozó trollok is. Jelképük a Guy Fawkes-maszk, és semmi közük az u nélkül, Anonymusként ismert névtelen középkori krónikáshoz. Ahogy nagyon nagy eséllyel csak a jelképeiket használta, de valójában a csoporthoz nincs köze annak a Guy Fawkes-maszkos illetőnek sem, aki a Városháza-gate néven elhíresült ügyben szivárogtatott a kormánybarát hazai sajtónak (és akit ellenzéki politikusok Rogán Antalra utalva konzekvensen Tóninak neveztek egy idő után.)

Az Anonymous tevékenysége eleinte kimerült a 4chan fórumairól kiinduló nagyszabású trollkodásokban, az első komolyabb, politikai-közéleti indítottságú akciójuk 2008-ban indult a szcientológia egyháza ellen. A módszereik változatosak voltak: túlterheléses támadások, weboldalak feltörése és elcsúfítása (defacing), emberek személyes adatainak közzététele (doxxing), szerverek feltörése és onnan adatok, levelezés-archívumok kiteregetése, és hasonlók. A 2010-es években szinte minden komolyabb nemzetközi konfliktus és botrány kapcsán feltűntek, és a maguk módszereivel sokszor be is szálltak valaki mellett demonstrálva. Az évtized vége felé közeledve a csoport ténykedése egyre halkabbá vált, több tagjukat, saját maga által vezetőnek kikiáltott figurákat is letartóztattak illegális hekkeraktivitás miatt. A kollektíva 2020-ban tért vissza a reflektorfénybe, a George Floyd meggyilkolása utáni tiltakozáshullámra ráülve, amikor Blueleaks néven amerikai rendőrök személyes adatait tették közzé.

Azt tehát nemigen lehet megmondani, hogy mekkora és mennyire képzett az Anonymous hekkerserege, mivel az egész szervezet decentralizált, ezt ők maguk sem tudják. Bárki Anonná válhat, akár minden hekkerismeret nélkül, ha letölt pár segédprogramot a megfelelő helyekről, és beüzemeli őket; és egyik percről a másikra megszűnhet a csoport tagjának lenni, amint kikapcsolja a gépét. A szervezetlenség a legnagyobb erősségük (hiszen így sosem lehet lekapcsolni őket teljesen), és a fő gyengeségük is: irányítás, fókusz és stabil háttér nélkül nem képesek olyan információs hadműveletekre, mint egy profi katonai hekkercsoport. Még az is lehet, hogy egyes hekkeléseket ilyen csoportok végeznek, az Anonymous külsőségeit csak álcaként használva.

De akkor mire képesek?

Az orosz-ukrán konfliktusban eddig fura módon nincs akkora, vagy legalábbis olyan látványos része a kiberhadviselésnek, mint azt előzetesen szakértők sejtették. Az orosz hekkerek nem kapcsolták le Ukrajna internetkapcsolatát, nem lőtték ki a nagyvárosokban az áramot, a közlekedésirányítási rendszereket, erőműveket, a tömegkommunikációt, online fizetési rendszereket, de még a nagy hírportálokat se – pedig elvileg képesek ilyesmire. Hogy azért, mert nem is próbálkoztak ezzel, vagy mert meghiúsították a próbálkozásaikat, nem tudni. A Cloudflare jelentése szerint relatíve mérsékelt túlterheléses támadások történtek csak az elmúlt napokban ukrán célpontok ellen. Ennél az orosz kiberhadviselés sokkal többre képes, gondoljunk csak a NotPetya zsarolóvírusra, amit Ukrajna ellen vetettek be 2017-ben, több milliárd dolláros kárt okozva a gazdaságban, vagy a 2015 karácsonyi kibertámadást, amikor erőművek rendszereinek megbénításával több mint 200 ezer embert érintő, több órás áramszünetet idéztek elő.

Az Anonymous potenciális csapásai egészen más típusúak, nem igazán tudják Moszkvát sötétbe borítani. De elérhetetlenné tettek például átmenetileg minisztériumok és állami hírügynökségek oldalait, illetve az eddigi leglátványosabb akcióban eltérítették az orosz állami propagandatévé, az RT adását, és Ukrajnát éltető bejátszásokat sugároztak rajta.

Hasonló akciók várhatók a jövőben is az Anonymoustól, aminek a hatása egyébként sokkal erősebb lehet, mint elsőre gondolnánk. Putyinnak legalább annyira kell figyelnie a hátországára is, mint az ukrán frontra, és minden akció, ami a belső elégedetlenséget, tüntetéseket segíti, az oroszok morálját, a rezsim támogatottságát csökkenti, különösen fáj Putyinnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!