Szlovákiában rendkívüli állapot lépett életbe, tízezrek menekülnek az országba

2022. február 26. – 12:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Déltől rendkívüli állapot lépett érvénybe Szlovákiában, amit a kormány azért rendelt el, mert a szlovák-ukrán határátkelőkön óriási torlódás alakult ki az ukrajnai háború elől tömegesen menekülő emberek miatt, írja a Parameter.sk.

Egy átlagos napon kb. 1500-an érkeznek Ukrajnából Szlovákiába, az utóbbi 24 órában azonban 10 526 volt azok száma, akik az ukrán oldalról átlépték a határt. Szombat reggel 8-10 órát kellett várakozniuk a szlovák-ukrán határátkelőkön azoknak, akik az ukrajnai háború elől Szlovákia irányába menekülnek. A szlovák rendőrség szerint a határ túloldaláról érkezők rendszerint azt mondják, hogy életveszélyben érzik magukat a kialakult háborús helyzet miatt, többnyire nem Szlovákiában szeretnének maradni, hanem az Európa-szerte élő hozzátartozóikhoz utaznak.

„A rendkívüli állapot kihirdetésének célja, hogy megfelelő feltételeket biztosítson a szükséges intézkedések meghozatalára, valamint azon rendkívüli események következményeinek kezelésére és enyhítésére, amelyet a Szlovákia területére tömegesen érkező külföldi személyek megjelenése okoz” – áll a kormány döntésében. A kormány egyúttal felhatalmazta Eduard Heger miniszterelnököt és helyetteseként Roman Mikulec belügyminisztert – mint a Központi Válságstáb elnökét – a mentőakciók vezetésére.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!