Egy egyszerű járműellenőrzésből kis híján lövöldözés lett, a felfegyverzett kijevi civilek bizalmatlanok a magyar újságírókkal

2022. február 26. – 19:31

frissítve

Egy egyszerű járműellenőrzésből kis híján lövöldözés lett, a felfegyverzett kijevi civilek bizalmatlanok a magyar újságírókkal
Autós fekszik arccal a földön egy belvárosi ellnőrzőponton Kijevben – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Instagramon beszélgettünk élő adásban Nyilas Gergely riporterrel, aki Huszti István fotós kollégánkkal együtt indult el két nappal ezelőtt Ukrajnába, hogy onnan tudósítsanak a háborús helyzetről.

Az következőkben röviden összefoglaljuk, hogy az elmúlt két napnak milyen tapasztalatai voltak kollégáink számára, a teljes beszélgetést pedig a cikk alján, vagy erre a linkre kattinva lehet megnézni. Munk Veronika alapító főszerkesztőnk beszélgetett Nyilas Gergellyel.

A kijutással kapcsolatban Nyilas Gergely elmondta, hogy már az Ukrajnába való beutazás is jóval bonyolultabb volt, mint békeidőben, mivel a légiközlekedés megszűnt. Kijevbe autóval és vonattal sikerült eljutniuk, kerülőúton, miután a fővárosba vezető vasútvonalat már az oroszok ellenőrizték.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Péntekhez képest több változás is történt. Mivel eddig főleg a főváros körül folytak a harcok, ezért az elmúlt két napban a sajtó munkatársai könnyebben tudtak mozogni a városon belül. Ehhez képest szombaton már más volt a hangulat. Kollégánk szerint városi harcra készülnek a fegyveres erők, barikádokat építenek és lövészárkokat ásnak a helyiek. Sokkal feszültebb mindenki, Nyilas Gergely olyan esetről is beszámolt, amikor egy egyszerű járműellenőrzésből kis híján lövöldözés lett. Eddig jellemzően éjszaka folytak a harcok, nappal viszonylagos nyugalom volt a városon belül. Szombaton viszont már többször is hallani lehetett gépfegyverek és aknavetők zaját. Kijevben délután öt órától egészen hétfő reggel nyolcig kijárási tilalmat vezettek be – korábban este 10 órától nem lehetett az utcára menni.

Péntek estétől kezdve nagy számban osztottak ki fegyvereket a civil önkénteseknek, akik elkezdtek mindenkit ellenőrizni. Emiatt megnehezült az újságírók munkája. Kollégánk személyes tapasztalata szerint a magyar újságírók ellenőrzésekor többször megjegyezték nekik azt, hogy Magyarország nem áll, vagy állt ki eléggé Ukrajna mellett Oroszországgal szemben.

A beszélgetésben szó volt még az élelmiszer és áramellátásról, internetről, és arról, hogy látszik-e bármilyen megoldás a konfliktusra. Valószínűleg lesz még ilyen beszélgetés a tudósítóinkkal, ezért érdemes követni lapunk Instagram oldalát is.

Jelenleg hat telexes riporter dolgozik Ukrajnában: négyen Kijevben, ketten Lvivben tájékoztatnak az aktuális eseményekről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!