Kinyírja a klímaváltozás az olcsó pamutruhákat

2022. február 23. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre gyakrabban lehetnek aszályok, heves esőzések, árvizek és erdőtüzek azokon a területeken, ahol a pamutruhák alapanyagának számító gyapotot termesztik. Mindez a pamutból készült termékek drágulását eredményezheti – olvasható a Másfélfok.hu-n közzétett tanulmányban.

A tanulmány szerint a következő két évtizedben 40 Celsius-foknál magasabb átlaghőmérséklet alakulhat ki a gyapottermesztő vidéken, amelyek 20 százaléka árvízveszélynek, 30 százaléka földcsuszamlásoknak, míg 60 százaléka szélkároknak lehet kitéve.

A szélsőséges időjárás miatt jelentősen megdrágulhatnak a pamutanyagú termékek, amelyre már korábban is akadt példa. Például a Pakisztánban 2010-ben pusztító árvizek miatt a pamut világpiaci ára a 2009-es kilogrammonként 0,7 dolláros árról 2,5 dollárra emelkedett.

Gyapotföldön dolgozó munkások – fotó: Summan Reddy D/ AFP
Gyapotföldön dolgozó munkások – fotó: Summan Reddy D/ AFP

Az éghajlati változások azonban nemcsak Pakisztánra, hanem a legnagyobb gyapottermesztő országokra, így Kínára, az Egyesült Államokra, Törökországra, Brazíliára, valamint Indiára is komoly hatásokkal lehetnek.

A gazdasági hatások mellett mentális hatásokkal is számolni kell, ezt jelzi, hogy 1995 óta csak Indiában több mint 270 ezer gyapottermesztő lett öngyilkos a termelékenység visszaesése okozta kilátástalanság miatt.

A tanulmány végén a szerzők leszögezik, hogy a hosszú távú megoldás a fenntartható mezőgazdasági módszerek alkalmazása és a vegyszereket nem tartalmazó biopamut-termelés lehet. Emellett viszont szükség lesz a fogyasztás visszafogására és bizonyos ruhapiaci szemléletváltásra is.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!