Már többen halnak meg fegyverek miatt az Egyesült Államokban, mint autóbalesetben

2022. február 23. – 15:43

Másolás

Vágólapra másolva

A fegyver okozta halálozás lett a vezető, trauma miatt bekövetkező halálok az Egyesült Államokban egy friss tanulmány szerint – írja a CNN. A kutatás szerint az öngyilkosságok többségét fegyverrel követték el, így ezek száma is hozzájárult a fegyver okozta halálos áldozatok számának növekedéséhez. Míg 2009-ben még 19 ezren vesztették így életüket, addig 2018-ban 24 ezren vetettek véget az életüknek fegyverrel.

A Trauma Surgery and Acute Care Open című lapban közölt kutatás alapját az adta, hogy kiszámolták a potenciálisan elvesztett életéveket, úgy, hogy a halálozási életkort kivonták a 80 éves standard életkorból, hogy az USA 78,7 éves átlagos várható élettartamát reprezentálják, majd a különbségeket összeadták. Ez alapján 2017-ben 1,44 millió potenciálisan elvesztett életévet fegyver okozott, 1,37 milliót pedig autóbaleset. A trend 2018-ban is folytatódott. (A potenciálisan elvesztett életév rátájáról a KSH itt ír pontos részleteket.)

A tíz évet felölelő kutatásból az is kiderül, hogy főként a fehér férfiak hajtottak végre öngyilkosságot valamilyen fegyverrel, ez összesen 4,95 millió potenciálisan elvesztett életévet jelent, az emberöléssel összefüggő lőfegyveres halálesetek többsége pedig a fekete férfiak körében következett be 3,2 millió potenciális életév elvesztésével.

Az emberölések áldozatai általában fiatalabbak: a kutatás szerint egy meggyilkolt fekete férfi átlagosan 50,5 életévet veszített, míg egy öngyilkosságot elkövető fehér férfi 29,1 évet. A nők körében a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok száma csaknem 10 százalékkal nőtt a vizsgált tíz év alatt, a lőfegyverrel elkövetett öngyilkosságoké pedig több mint 31 százalékkal.

A kutatás kiemeli azt, amit már több korábbi felmérés is: a fegyvertartás, illetve az azzal összefüggő tömeglövöldözések miatt bekövetkező halálozás sokkal nagyobb probléma az Egyesült Államokban, mint a többi fejlett országban. A kutatás szerint vitathatatlan, azzal, hogy könnyű fegyverhez jutni, nőtt a fegyverek miatt bekövetkezett halálozások, így az emberölések, öngyilkosságok és a fegyveres balesetek miatti halálozások száma.

A legszigorúbb fegyvertartási szabályok Kaliforniában vannak érvényben, itt 100 ezer lakosra 8,5 fegyverhez köthető haláleset jut, ami jóval alacsonyabb, mint az országos, 13,6-os átlag. A legkevesebb fegyverhez köthető haláleset Hawaiin következik be, itt a második legszigorúbb fegyvertartási szabályok hatályosak az Egyesült Államokban. A leggyengébb fegyvertartási szabályok Mississippi államban vannak, és itt is halnak meg a legtöbben fegyverek miatt, 100 ezer lakosra 28,6 ilyen eset jut.

Joe Biden amerikai elnök tavaly jelentett be a fegyvertartás szigorítása irányába mutató lépéseket, akkor népegészségügyi válságnak és járványnak nevezte az Egyesült Államokban egyre gyakoribbá váló fegyveres erőszakot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!