Lecsaptak a calabriai maffiára, 300 milliárd forintnyi vagyont vettek zár alá

2022. február 23. – 21:11

Másolás

Vágólapra másolva

Európa egyik legerősebb bűnszervezeteként ismert 'Ndranghetahoz köthető ingatlanokat foglaltak le a hatóságok 800 millió euró értékben, köztük Calabria legnagyobb kereskedelmi központját és egy Ferrarit is, írta meg az MTI.

A Catanzaro közelében található Due Mari nevet viselő, 35 ezer négyzetméteres pláza az egyik legnagyobbnak számít a térségben. Mint kiderült az intézkedést elrendelő Nicola Gratteri maffiaellenes ügyész indoklásából, a pláza valójában a helyi szervezett bűnözés, a 'Ndrangheta bázisának számít

A kereskedelmi-bevásárló központ, amit a pénzügyőrség lefoglalt, a három testvér, Francesco, Pasqualino és Marcello Perri tulajdona. A központ a bűnszervezet piszkos pénzének átmosásával jött létre, és minden benne végzett tevékenység a 'Ndrangheta érdekeit szolgálta. Az üzletekben a saját embereik dolgoztak, illetve a beszállítókat is a szervezet válogatta ki. Korábban, 2016-ban lezárták már, aztán újranyitották a helyet.

A plázán kívül lezártak még 19 hipermarketet, 800 millió euró (több mint 280 milliárd forint) értékben foglaltak le ingatlanokat, köztük két luxusvillát, üzleteket, köztük autó- és motorkereskedéseket, építkezési területeket, egy Ferrarit és egy Maseratit.

A Lamezia Terme város térségében aktív Perri fivérek „közvetítő” szerepet töltöttek be, és szabad utat biztosítottak a szervezett bűnözésnek a nagykereskedelemben. Fontos stratégiai gazdasági szektorokban segítettek a 'Ndranghetának megvetnie a lábát, mint például a Dél-Olaszországban nagyon erős élelmiszer-kereskedelem. Több színtéren volt jelentős szerepe a Perri testvéreknek, tulajdonrészük volt a térség ismert labdarúgó- és röplabdacsapatában.

A Perri család neve a nyolcvanas évektől egybeforr a szervezett bűnözéssel, a most letartóztatott fivérek apja 2003-ban maffiagyilkosságban halt meg.

Az Európa egyik legerősebb maffiaszervezetének tartott 'Ndrangheta éves forgalmát több mint 50 milliárd euróra becsülik, bevételük nagy részét a Dél-Amerikából importált kábítószer teszi ki, de az utóbbi évtizedekben behálózta a gazdaság majdnem minden más ágazatát is. Nevük Európában 2007-ben vált ismertté, amikor klánok közötti leszámolás történt a németországi Duisburg egyik pizzeriájában.

Nicola Gratteri ügyész vezetésével 2021 januárjában az eddigi legnagyobb bírósági per kezdődött meg a calabriai bűnszervezet tagjaival szemben, Lamezia Terme bírósági bunkertermében jelenleg 325-en ülnek a vádlottak padján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!