Katapultálás helyett feláldozták magukat az iráni vadászpilóták, hogy meghibásodott gépük ne sűrűn lakott területre zuhanjon

2022. február 21. – 10:29

Katapultálás helyett feláldozták magukat az iráni vadászpilóták, hogy meghibásodott gépük ne sűrűn lakott területre zuhanjon
Fotó TASNIM NEWS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Stadionba zuhant egy F–5-ös vadászgép Iránban, írja az Abc News. A balesetben két pilóta és egy civil vesztette életét. A gép az 1,6 millió lakosú Tabriz nevű város egyik lakónegyedében található stadionba zuhant.

A hatóságok még vizsgálják az eset körülményeit, de a tabrizi légibázis parancsnoka elmondta, a gépet kiképzésre használták, és a zuhanás előtt valamilyen műszaki probléma lépett fel, így a pilóták már nem tudták elérni a leszállópályát. Hozzátette, hogy a két pilóta ugyan még időben katapultálhatott volna, de ezt megtagadták, és annak érdekében, hogy elkerüljék, hogy a gép a sűrűn lakott területen zuhanjon le, végül a stadionhoz irányították.

A balesetben így végül a két pilóta mellett egy civil vesztette életét.

Az iráni légierő sok amerikai gyártmányú katonai repülőgéppel rendelkezik, amelyeket az 1979-es iszlám forradalom előtt vásároltak, de emellett orosz MiG és Szuhoj gépeik is vannak. A lap megjegyzi, hogy a több évtizedes nyugati szankciók megnehezítették az elöregedő flotta megfelelő karbantartását.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!