Mogyoróvajas szendvicsben csempészett ki amerikai atomtitkokat, pechére pont az FBI-nak

2022. február 19. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

Jonathan Toebbe azon kevés ember közé tartozik, akik pontosan tudják, hogyan működik az amerikai atomtengeralattjárók meghajtása. Az volt a munkája ugyanis az amerikai haditengerészetnél, hogy nukleáris meghajtás szakértőként ilyen rendszereket tervezzen. Természetesen teljes titoktartás mellett, hiszen az ilyen rendszerek képezik többek között az amerikai haderő legféltettebb titkait – írja a BBC.

Jonathan és Diana Toebbe – fotó: Instagram
Jonathan és Diana Toebbe – fotó: Instagram

A 42 éves Toebbe viszont most 12-17 év börtön elé néz, miután kiderült, hogy ezeket az atomtitkokat el akarta adni egy idegen országnak. Ráadásul segédkezett benne a felesége, a 46 éves Diana Toebbe, aki pedig akár három évet is kaphat. Igazából egész olcsón megússzák a dolgot, Toebbe esetében az életfogytiglan lett volna az alapból kiszabandó büntetés, de sikerült vádalkut kötnie, így megússza kevesebbel.

Mindketten bűnösnek vallották magukat, mondjuk nehéz is lett volna mást mondani, annyira csúnyán buktak le.

Mivel Toebbe tudta, hogy amit tesz teljességgel törvénytelen, ezért nagyon óvatosan járt el, amikor arról volt szó, hogy titkos iratokat csempészik ki a munkahelyéről. „Nagyon óvatosan szereztem meg a birtokomban lévő fájlokat, lassan és természetesen, a napi rutinom részévé tettem, hogy senkinek se tűnjön fel a tervem” – írta Toebbe.

Na, de kinek ír az ember ilyeneket? Toebbe úgy tudta, hogy egy idegen ország, amerikai atomtitkok iránt érdeklődő valakijének. Éveken át tartott a kapcsolatuk, Toebbe tényleg nagyon módszeresen gyűjtötte a titkos iratokat. Közben úgy érezte, össze is barátkozott a leendő vásárlójával, akitől egyébként 100 ezer dollárnyi kriptovalutát kért az iratokért cserébe. „Egyszer, amikor már biztonságos, lehet, hogy két régi barátnak meglesz a lehetősége arra, hogy összefusson egymással egy kávézóban, megigyon egy üveg bort, és a közösen átélt kalandjaik történetein röhögjön” – írta Toebbe egy másik alkalommal a leendő vevőjének.

Amikor aztán összegyűlt elég atomtitok, akkor Toebbe a terveknek megfelelően egy pendrive-ra rakta a dokumentumokat, amiket elrejtett egy mogyoróvajas szendvicsben, amit kidobott egy előre megbeszélt helyen, miközben a felesége figyelte, hogy senkinek se tűnjön fel, hogy a férje kidobja az uzsonnáját.

Ezután nem sokkal derült ki, hogy Toebbe titokzatos vevője az FBI volt, évek óta figyelték, a felesége pedig szépen bűnrészessé vált, amikor azt nézte, hogy ne nézze senki, ahogy a férje megválik az atomtitkokat tartalmazó szendvicstől.

Arról egyelőre nincsenek hírek, valószínűleg nem is lesznek, hogy Toebbe mit tudott felajánlani az FBI-nak, hogy belemenjenek a vádalkuba, az ilyen ügyekben ritkán enged az ügyészség a maximális kiszabható büntetésből, de Toebbe valószínűleg fel tudott ajánlani valamit, ami még a az atomtitkos mogyoróvajas szendvicsnél is érdekesebb lehetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!