Megbénította Párizs tömegközlekedését a dolgozók sztrájkja

2022. február 18. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

Megbénult pénteken Párizsban a tömegközlekedés a fizetésemelést követelő dolgozók sztrájkja miatt: a 14 metróvonal közül nyolcon egyáltalán nem indultak szerelvények, haton pedig csak a reggeli és az esti csúcsforgalmi időkben közlekednek vonatok; a buszok, a villamosok és az elővárosi vonatok (RER) is ritkán járnak, írja az MTI.

Lezárt metróbejárat Párizsban, 14-ből 8 vonalon nem indulnak járatok a dolgozók sztrájkja miatt – Fotó: Thomas Samson/AFP
Lezárt metróbejárat Párizsban, 14-ből 8 vonalon nem indulnak járatok a dolgozók sztrájkja miatt – Fotó: Thomas Samson/AFP

A városban azonban a vártnál kisebbek a dugók, miután a párizsiak egy jelentős része a koronavírus-járvány miatt még otthoni munkavégzésben dolgozik, illetve a hét utolsó munkanapján otthon maradt az előre bejelentetett sztrájk idejére.

A tömegközlekedési dolgozók összes szakszervezete (CGT, FO, Unsa, CFE-CGC) egységesen munkabeszüntetésre szólította fel a dolgozóit a nyomásgyakorláshoz a fizetésemelésről megkezdett tárgyalások idejére. A párizsi tömegközlekedési vállalat, az RATP vezetősége előzetesen azt ígérte, hogy a dolgozók keresete nem veszít semmit vásárlóerejéből.

Hétfőn átlagosan 2,7 százalékos fizetésemelést ajánlottak 2022-re, a szakszervezetek viszont azt állítják, hogy a vezetőség csak 0,4 százalékos emelést garantált, miközben a statisztikai hivatal szerint az infláció az első negyedévben meg fogja haladni a 3 százalékot. A szakszervezetek egységesen 3 százalékos emelést követelnek.

Utoljára 2019-ben, a pandémia előtt volt közlekedési sztrájk Párizsban, akkor a nyugdíjreform ellen tüntettek a dolgozók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!