Végigsöpört a vihar Közép-Európán, Lengyelországban halálos áldozata is volt az ítéletidőnek

2022. február 17. – 12:04

Végigsöpört a vihar Közép-Európán, Lengyelországban halálos áldozata is volt az ítéletidőnek
Egy kidőlt fa a németországi Seelow településnél – Fotó: Patrick Pleul / dpa-Zentralbild

Másolás

Vágólapra másolva

Háztartások százezrei maradtak áram nélkül a Közép-Európán átvonuló, Ylenia névre keresztelt viharciklon miatt. Lengyelországban fa dőlt egy autóra, sofőrje a helyszínen életét vesztette. Összefoglalónk az MTI hírei alapján.

Németországban óránkénti 120-140 kilométeres sebességű széllökésekkel és heves esőzéssel csapott le az Ylenia az ország északi részére szerda éjjel. Nagyobb balesetekről, komoly sérülésekről egyelőre nem számoltak be a hatóságok, a közlekedésben és az áramszolgáltatásban viszont sokfelé súlyos fennakadások voltak.

A Deutsche Bahn vasúttársaság a vihar miatt leállította a távolsági járatait a Dániával határos Schleswig-Holstein tartománytól a lengyel határon fekvő Brandenburg tartományig húzódó térségben. A regionális vasúti közlekedésben gyakori a késés és a járatkimaradás a vágányokra dőlt fák és leszakadt felsővezetékek miatt. A Lufthansa légitársaság húsz járatot törölt csütörtöki menetrendjéből. A tengerparti területeken több helyen vihardagály keletkezett, Hamburgban víz alá került az északnémet nagyváros egyik leghíresebb látványossága, a halpiac.

Észak-Rajna-Vesztfália tartományban több mint ötvenezer háztartás maradt áram nélkül. A vihar még az ország déli részén fekvő Bajorországban is gondokat okoz, ott tízezer háztartásban nincs villany a magasfeszültségű vezetékek megrongálódása miatt.

Több tartományban rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el. Berlinben és Brandenburgban egy napra feloldották az iskola-látogatási kötelezettséget, a szülőkre bízták, hogy az aktuális út-, és időjárási viszonyok alapján eldöntsék, elküldik-e a gyerekeket iskolába.

Felborult kamion a németországi A29 autópályán – Fotó: MOHSSEN ASSANIMOGHADDAM / DPA / AFP
Felborult kamion a németországi A29 autópályán – Fotó: MOHSSEN ASSANIMOGHADDAM / DPA / AFP

Lengyelországban csütörtök reggelre több mint 320 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az ország nyugati vajdaságaiban szerdától a legmagasabb, harmadfokú meteorológiai riasztás van érvényben az orkánszerű szél miatt, amelynek lökései elérik az óránkénti 120 kilométeres sebességet is. Csütörtök reggel 6 óráig a tűzoltóságot országszerte több mint 1400 alkalommal riasztották, a leggyakrabban a nyugat-lengyelországi régiókban. A tűzoltók kidőlt fákat, letört faágakat távolítottak el, több esetben megrongált háztetőket is biztosítottak.

A nyugat-lengyelországi Lubusi vajdaságban fa dőlt egy közlekedő autóra, amelynek hetvenéves sofőrje a helyszínen életét vesztette. Erős szél fúj a Tátrában is, a helyi hatóságok hóviharról számoltak be. A hegyi mentőszolgálat (TOPR) harmadfokú lavinariasztást adott ki az ötfokozatú skálán. A viharnak eddig három halálos áldozata van Lengyelországban. Krakkóban az egyik lakótelep építkezésén a vihar harminc méter magas darut döntött le, a balesetben két munkás meghalt és ketten megsérültek. Két, egymáshoz közeli nyugat-lengyelországi községben, Dobrzycában és Sosnicában ötven ház rongálódott meg. A helyi tűzoltóparancsnok komoly károkról, letépett fatetőkről, lerombolt vagy megrongált házfalakról, kivert ablakkeretekről számolt be. Lengyelországban a vihar miatt eddig 500 épületet rongálódott meg, a forgószél letépte egy szupermarket tetejét is.

A LOT lengyel állami légitársaság szóvivője, Krzysztof Moczulski arról tájékoztatta a sajtót, hogy a nyugat-lengyelországi Bydgoszczból és a dél-lengyelországi Krakkóból Varsóba tartó két hajnali járatot az erős szél miatt Budapestre irányították át. A Liszt Ferenc repülőtéren a LOT gépei feltöltötték az üzemanyag-tartalékaikat, és mivel közben javultak a varsói időjárási viszonyok, elindultak a lengyel fővárosba.

Csehországban százezer háztartás volt áram nélkül csütörtök reggel az országon átvonuló rendkívül erős szélvihar miatt. Fennakadások vannak a vasúti és a közúti közlekedésben, megnőtt a balesetek száma is.

A legsúlyosabb helyzet Nyugat- és Közép-Csehországban alakult ki, ahol mintegy 100-110 helyen megrongálódtak a magasfeszültségű vezetékek, emiatt 70 ezer háztartásban nincs villany. Több mint tucatnyi vasútvonalon a sínekre dőlt fák miatt szünetel a forgalom, és hasonló gondok miatt számos alsóbbrendű közút is járhatatlan.

A cseh–lengyel határon fekvő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb csúcsán, az 1600 méteres Snezkán, kora reggel óránkénti több mint 180 kilométeres sebességű volt a vihar, ezért az egész térségben le kellett állítani a felvonókat. A szélsebesség az alacsonyabban fekvő helyeken is meghaladta az óránkénti 90 kilométert.

A cseh hatóságok szerint a vihar miatt megnőtt a balesetek száma is: Nyugat-Csehországban a szélvihar felszakította egy országúton haladó személygépkocsi motorháztetőjét, a gépkocsivezető elveszítette uralmát autója felett, amely azután összeütközött egy szembejövő kocsival. A balesetben három kiskorú gyermek súlyos sérüléseket szenvedett. A dél-morvaországi Jihlava mellett a sínekre esett fák miatt személyvonat siklott ki, de csak könnyebb sérülések történtek, ugyanitt a szélvihar leszakította a felújítás alatt lévő helyi múzeum tetejét és néhány ott parkoló autó is megrongálódott.

Itthon mire számíthatunk?

Öt megyére másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) viharos széllökések miatt. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest és Nógrád megye lakói számíthatnak 65-90 km/órás széllökésekre, de gomolyfelhők környezetében – főként északnyugaton, északon – akár a 90 km/h-t is meghaladhatják. A szél csak péntekre virradó éjszaka veszít erejéből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!