Moszkva kiutasította az amerikai nagykövet-helyettest

2022. február 17. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

Kiutasították Oroszországból Bart Gormant, az amerikai diplomáciai képviselet második emberét. A döntést először hivatalosan nem indokolták, a lépést az USA a két nagyhatalom közötti konfliktus további eszkalálásának tekinti. Oroszország és az Egyesült Államok hidegháborúja a másik diplomáciájának komoly korlátozására is kiterjed, ennek az amerikai nagykövet-helyettes az eddigi legmagasabb rangú áldozata.

Bart Gorman kiutasítását az oroszok nem indokolták, az amerikai nagykövetség a lépést teljesen megalapozatlannak nevezte. Gorman még három éve sem szolgál Moszkvában, ő az amerikai képviselővezető-helyettes, így a lépés kifejezetten ellenséges. A nagykövetség szerint az Egyesült Államok válaszolni fog a kiutasításra – írja a Ria Novosztyi alapján az MTI.

Az Egyesült Államok és Oroszország már az ukrán válság drámaivá válása előtt is komoly diplomáciai háborút folytatott egymással, egymás után utasítják ki egymás diplomatáit. Előbb az USA korlátozta egyoldalúan az orosz diplomaták maximális amerikai tartózkodását három évben, erre hivatkozva idén január 30-i határidővel 27 orosz diplomatát utasítottak ki, másik 27-nek pedig június végéig kell majd távoznia. Válaszlépésként Oroszország ugyancsak kiutasította a három évnél régebb óta Moszkvában szolgáló amerikaiakat, korábban pedig az amerikai nagykövetség orosz alkalmazottainak munkavállalását lehetetlenítették el. A washingtoni orosz követhelyettes is januárban hagyta el állomáshelyét, de az ő kiküldetése a három év leteltével ért véget, vagyis hivatalosan rendes rotáció keretében tért haza.

Az amerikai-orosz viszonyra jellemző, hogy míg néhány éve még ezernél is többen dolgoztak a moszkvai amerikai nagykövetségen, a teljes állomány ma már csak 120 fő. A washingtoni orosz külképviseleten és a többi amerikai orosz konzulátuson 200-an dolgoznak, de ebben már a New York-i ENSZ melletti állandó képviselet orosz munkatársai is benne vannak.

Frissítés: Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő később azt mondta, hogy Gormannak szigorúan a washingtoni orosz követtanácsos megalapozatlan kiutasítása miatt kell elhagynia Oroszországot. Zaharova rámutatott, hogy az amerikai külügyminisztérium semmibe vette azt az orosz kérést, hogy a diplomata legalább hivatali utódjának megérkezéséig maradhasson.

Az orosz nagykövetség második embere a szóvivő szerint kénytelen volt váltás nélkül hazatérni, súlyosbítva a képviseleten az amerikaiak által kezdeményezett „vízumháború” miatt már amúgy is kialakult kritikus létszámhiányt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!