Két napja kútba esett egy kilencéves kisfiú Afganisztánban, még nem sikerült kimenteni

2022. február 17. – 18:27

Másolás

Vágólapra másolva

Afganisztán Zabul tartományának déli részén két napja a kútba esett egy kilencéves kisfiú, a mentőegységek igyekeznek egy árkot ásni, hogy elérjék a gyereket, de egyelőre nem tudták kimenteni – írja az al-Dzsazíra.

A mentőegységek megpróbálnak lyukat ásni a kútba esett kisfiúhoz – Fotó: Javed Tanveer / AFP
A mentőegységek megpróbálnak lyukat ásni a kútba esett kisfiúhoz – Fotó: Javed Tanveer / AFP

A közösségi médiában csütörtökön jelent meg egy videó, amin a Sokak nevű faluban kútba esett kisfiú, Haidar látható. A videót a mentősök készítették egy kamera segítségével, amit le tudtak engedni a szűk lyukba.

A fiú a videón tudja mozgatni a karját és a felsőtestét is, és az is hallható, ahogy édesapja beszél hozzá. Megkérdezi a fiától, hogy jól van-e, majd azt mondja neki: „Beszélj hozzám, ne sírj, azon vagyunk, hogy kihozzunk onnan.” A fiú azt válaszolja az apjának, hogy megpróbál továbbra is beszélni hozzá.

Haidar kb. tíz méter mélyen lehet a 25 méter mély aknában. Abdullah Azzam, a tálibok által irányított kormány miniszterelnök-helyettesének titkára a Twitteren azt írta: egy mentőcsapat várja a kisfiút kint, amely fel van szerelve oxigénnel és minden szükséges felszereléssel. A mentők a felszínről próbálnak egy árkot ásni, hogy azon keresztül érjék el a bajba jutott gyereket.

Ez a megoldás nagyon hasonló ahhoz, amivel február elején akarták megmenteni azt az ötéves kisfiút, aki Marokkóban zuhant egy 32 méter mély kútba. A mentőegységek megpróbáltak egy lejtőt kialakítani, hogy oldalról el tudják érni a gyereket. Rayan négy napot töltött a kútban, őt is kamerán keresztül figyelték. Bár az elején még adott életjelet magáról, a kiemelése után a mentők már csak a halálát tudták megállapítani.

Akkor Rayan esetét is rengetegen követték a közösségi médiában – az arab Twitteren létre is hozták a #SaveRayan hashtaget –, és most Haidar kimentéséért is sokan izgulnak.

Csütörtökön a Fejér megyei Előszálláson egy négyéves kisfiú zuhant egy használaton kívüli, 15 méter mély kútba. A családi ház udvarán lévő gyűrűs kútban nem volt víz, a nyílását egy borostyánbokor nőtte be. A súlyos sérüléseket szenvedett fiút a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók mentették ki, ami után mentőhelikopterrel szállították kórházba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!