Iskolai lövöldözésben használták a fegyvereit, 23 milliárd forintnyi kártérítést fizet a Remington

2022. február 15. – 23:00

Iskolai lövöldözésben használták a fegyvereit, 23 milliárd forintnyi kártérítést fizet a Remington
Kyra Murray a Sandy Hook Általános Iskolában lelőtt húsz gyerek képét tartja egy capitoliumi Sajtótájékoztatón 2013-ban – Fotó: Win McNamee / Getty Images North America / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

73 millió dolláros (közel 23 milliárd forintnyi) kártérítésben egyezett meg a Remington Arms fegyvergyár a Sandy Hook Általános Iskolában történt 2012-es lövöldözés áldozatainak családjaival – írja a BBC. A gyilkos egy Remington által gyártott fegyvert használt, ezért perelték be a hozzátartozók. A családok között osztják szét az összeget, de a pontos adatok nem nyilvánosak.

Ez az első eset, hogy az USA-ban felelősségre vontak egy fegyvergyártót egy lövöldözés miatt, a családok egyik ügyvédje szerint ez akár precedenst is jelenthet, sőt, hosszú távon megfékezheti a „következő Sandy Hookot”.

„A veszteségünk visszafordíthatatlan, így ez a végkifejlet se nem helyreállító, se nem jóvátétel jellegű. Amit elvesztettünk, az odalett. Viszont ez a megoldás egy bizonyos mértékben felelősségre vonást jelent egy olyan ágazatban, ami eddig érinthetetlenként működött”

– írta közleményben Lenny Pozner és Veronique De la Rosa, az egyik áldozat, az iskolában hatévesen meggyilkolt Noah szülei.

A 73 milliárd dollár a maximális összeg, amit a cég négy biztosítója kifizethet. Bár a családok először 225 millió dollárt követeltek a cégtől, a Remington tavaly júliusban 33 millió dollárban akart megegyezni. A hozzátartozók ezt elutasították, szerintük elég bizonyítékot gyűjtöttek össze, hogy bizonyítsák: a gyártó – például a különböző reklámokkal – kötelességmulasztást követett el.

A Remington tagadja, hogy bármi bizonyítéka lenne annak, hogy a Sandy Hook-i lövöldözésnek bármi köze lenne a marketingtevékenységükhöz. Az áldozatok példának hoztak egy reklámot, amin a Remington egyik fegyvere látható, mellette pedig az a szöveg állt: „Vedd úgy, hogy visszakaptad a férfikártyádat.”

Nem a Sandy Hook Általános Iskolában történt lövöldözés volt az utolsó, de a mai napig az az eset járt az egyik legtöbb halálos áldozattal. A 20 éves Adam Lanza 26 embert lőtt le, közülük húszan hat-hét évesek voltak. Még az iskolába indulás előtt végzett az édesanyjával, majd mikor a rendőrök megérkeztek az iskolához, öngyilkos lett. A lövöldözés után nem vezettek be szigorúbb fegyvertartási szabályokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!