Lezárná Brüsszelt a francia konvoj, a belga hatóságok nem engedik be őket a fővárosba

2022. február 14. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus miatti korlátozások ellen tiltakozó konvoj részeként több száz gépkocsi, lakóautó és teherautó gyűlt össze hétfőn Brüsszel közelében. A belga fővárosban a hatóságok már betiltottak egy demonstrációt a hétvégi sikertelen párizsi tüntetés után.

A rendőrség szerint vasárnap késő estig mintegy 1300 jármű érkezett a francia határváros, Lille közelébe Franciaország minden részéből. Egy parkolóban táborozó tüntetők francia zászlókat lengettek, és azt skandálták, hogy „Nem adjuk fel” és „Szabadság, szabadság”.

„Elmegyünk Brüsszelbe, hogy megpróbáljuk kiharcolni, hogy ne ellenőrizzenek minket folyamatosan” – mondta egy férfi az RFI-nek.

A konvoj azután indult útnak, hogy a hétvégén 97 embert tartóztattak le Párizsban, ahol több ezer tüntető gyűlt össze a blokádtilalom ellenére. Franciaországban a tüntetők az oltási igazolvány miatt tiltakoznak, amit kötelezővé tettek az éttermek és kávézók látogatásához.

A belga hatóságok betiltottak minden olyan tüntetést a fővárosban, amelyen gépjárművek vesznek részt, és közölték, hogy a brüsszeli régió blokádjának megakadályozása érdekében meghozták a megfelelő intézkedéseket. A brüsszeli rendőrség is figyelmeztetett, hogy tilos járművel tüntetni, a tiltakozóknak azt tanácsolták, hogy egy erre a célra kijelölt parkolóban gyülekezzenek a város mellett.

A határon szigorítják az ellenőrzést, és a tilalom ellenére a főváros felé érkező járműveket másfelé terelik.

Magyarországon a hétvégén pár ezren vonultak a Vajdahunyad várától a Hősök terére, hogy tiltakozzanak az oltás és a rendszer ellen.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass