Balhé volt a szlovák parlamentben, az ukrán zászlót fejre állították és bevizezték, amiért bocsánatkérést vár Kijev

2022. február 9. – 12:09

Másolás

Vágólapra másolva

Bocsánatkérést vár a szlovákiai ukrán nagykövetség a szlovák parlamentben történt balhé, egészen pontosan az ukrán zászló meggyalázása miatt – írja a Paraméter. A keddre összehívott rendkívüli ülés célja az volt, hogy a képviselők megtárgyalják az Egyesült Államokkal aláírt védelmi szerződést, csakhogy az ülés botrányba fulladt, amikor az ellenzéki képviselők egy szlovák zászlót feszítettek ki, erre pedig válaszul kormánypárti képviselők ukrán zászlóval álltak ki az emelvényhez.

Ami ezután történt:

  • az ukrán zászlót kifeszítő kormánypártiakat nyakon öntötték vízzel, ebből a zászlóra is jutott, az egyik képviselőnek a maszkját is letépték,
  • az ukrán zászlót fejre állították, ami így inkább a Dunaszerdahely fociegyesületének, zászlójára, a DAC-ra hasonlított, semmint ukrán nemzeti szimbólumra.

Ivan Korčok külügyminiszter már jelezte, hogy Szlovákia diplomáciai úton kér bocsánatot Ukrajnától. A külügyminiszter azt mondta, szégyelli a történteket, és megerősítette Ukrajnát Szlovákia támogatásáról. „Ezt nem tudja megingatni az, hogy Marek Kotleba és Andrej Medvecký (mindketten ĽSNS) képviselők helytelenül bántak az ukrán zászlóval” – írta a nagykövetség a Paraméternek.

A védelmi megállapodás lényege, hogy az amerikai hadsereg szükség esetén használhatja az ország katonai repülőtereit és más katonai létesítményeket, cserébe pedig az állam százmillió dollárt kap ezek modernizációjára. Noha a védelmi megállapodás ellen kedden este több ezren is tüntettek az L'SNS képviselői felhívására, a parlament végül szerdán jóvá hagyta a megállapodást – írja az ujszo.com.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!