Százak búcsúztatták a temetésén Rayant, a kútba esett ötéves marokkói kisfiút

2022. február 8. – 10:13

Százak búcsúztatták a temetésén Rayant, a kútba esett ötéves marokkói kisfiút
Fotó: Fadel Senna / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Rendületlenül dolgoztak a munkagépek öt napon keresztül azért, hogy megmentsék a 32 méter mély kútba zuhant marokkói kisfiú, Rayan Awram életét, de végül nem jártak sikerrel – Rayan meghalt, mire elértek hozzá. A kisfiút hétfőn több százan kísérték el utolsó útjára a tragédia helyszínétől mindössze pár kilométerre fekvő temetőbe, ahol a gyászolók együtt imádkoztak a gyermekért – írja a Guardian.

A kisfiú ügye miatt egész Marokkó lázban égett, de még a rivalizáló szomszédnál, Algériában is figyelemmel követték, hogy sikerül-e megmenteni a kisfiút. A helyszínen több ezer ember gyűlt össze, akik az utolsó órákban már-már hisztérikus állapotban várták, hogy kimentsék a gyereket.

Miért nem lehetett csak úgy kihúzni?

Rayan kedd délután tűnt el, miközben édesapjával volt, nem messze a falusi házuktól. Rayan apja azt a kutat javította, amibe a gyerek beleesett. Elmondása szerint mindez néhány pillanatnyi figyelmetlenség alatt történt, először nem vette észre, hogy hova tűnt el a kisfia. „Az egész család kiment keresni. Aztán rájöttünk, hogy leesett a kútba. Még mindig reménykedem, hogy élve kiszabadítjuk” – mondta Rayan édesanyja csütörtökön.

Rayan 32 métert zuhant, amikor beleesett a kútba. A mindössze 45 centiméter átmérőjű verem túl keskeny volt ahhoz, hogy a mentők leereszkedjenek, vagy elérjék a kisfiút. Minél közelebb értek a gyerekhez, a járat annál keskenyebb lett – mondta az egyik önkéntes, aki a mentésben segített. A négy nap alatt többen is – köztük gyerekek – vállalkoztak arra, hogy ha átférnek a lyuk átmérőjén, leereszkednek Rayanért és felhozzák.

A lyuk szélesítését túl ,kockázatosnak ítélték, így az egyetlen megoldásnak az tűnt, hogy körülássák a kutat. A feladatra földmunkagépeket vetettek be, hogy ássanak egy lejtőt, abban a reményben, hogy oldalról elérhetik a fiút. A munkálatok éjszaka is folytatódtak, reflektorok fénye mellett. Péntekre a mentést végző csapatnak sikerült 28 méter mélyre leásni. A tervek szerint a 32 méteres mélység után már egy vízszintes átjáró kialakításán dolgoztak.

A mentőknek csütörtökön csöveken keresztül sikerült oxigént, élelmet, és vizet juttatniuk a kút fenekére, de a hatóságok nem árultak el több információt a gyerek állapotáról. A kisfiút kamerával tartották szemmel. „Mozgott, és ivott egy kis vizet. Azt hiszem, rendben lesz, Isten segítse” – mondta korábban Rayan apja. A marokkói Le 360 hírportál szerint a gyerek pénteken délben még adott magáról életjelet. A kútban készített felvételek szerint a kisfiúnak fejsérülése volt. Twitteren két fotó keringett egy kisfiúról, aki Rayan lehetett.

Fél Marokkó nézte a munkát

A #mentsétekmegRayant hashtag arabul az egyik legjobban pörgő kulcsszó lett a marokkói Twitteren. A marokkói válogatott és a PSG sztárja, Achraf Hakimia összetört szív és az imára kulcsolt kezek emojijával fejezte ki a támogatását Instagramján. Nem maradt ki az algériai Riyad Mahrez, a Manchester City sztárja sem, aki a Facebookon osztotta meg Rayan fotóját a #StayStrong (Maradj erős) hashtaggel – írja a Le Monde. Emellett több mint egy tucat ország nagykövetsége fejezte ki a reményeit Twitteren, hogy sikerülhet megmenteni a kisfiút.

Pénteken már több tízezren követték a mentésről szóló közvetítéseket. A helyszínen egy orvosi csapat várta, hogy a gyereket kiszabadítsák.

Az utolsó métereket kézzel fúrták

A hatóságok pénteken közölték, hogy a mentés végső szakaszában járnak, és elkezdték stabilizálni a földet, hogy egy három méteres alagutat áshassanak az gépek által kivájt verem és a kút között. A műveletet bonyolultabbá tette a sziklás és homokos földrétegek keveredése, valamint a földcsuszamlás veszélye. Ezek miatt időről időre le kellett állni a munkálatokkal is. Az utolsó öt méteren muszáj volt átállniuk kézi fúrásra is, mert a föld elkezdett megcsúszni.

Nagyjából szombaton, este kilenc felé érkeztek arról hírek, hogy az orvosi csapat már elérte Rayant az alagúton keresztül. Arról azonban sokáig nem nyilatkoztak, hogy épségben van-e a kisfiú. Nagyjából fél órával azután, hogy a kisfiút kihozták a kútból, a marokkói hatóságok megerősítették a sajtónak, hogy Rayan életét vesztette. VI. Mohammed marokkói király részvétét fejezte ki a családnak.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől