Öt év után szabadítottak meg egy krokodilt a nyakára szorult gumiabroncstól

2022. február 8. – 17:54

Másolás

Vágólapra másolva

Megszabadítottak egy vadon élő krokodilt a nyaka körül lévő gumiabroncstól Indonéziában, írja az AFP. Természetvédelmi dolgozók a helyiek segítségével egy több mint öt éve húzódó mentőmunkálatnak értek ezzel a végére.

A bajba jutott bordás krokodilt azóta próbálják előcsalogatni a folyóból, hogy a Celebesz szigetén található Palu város lakói 2016-ban először észrevették az állat nyakára került motorkerékpár-gumit. Végül egy helyi lakos volt az, aki hétfőn késő este kiszabadította az 5,2 méter hosszú hüllőt a gumi szorításából.

Tili, a 34 éves madárkereskedő csirkét használt csaliként, a vadállatot pedig kötelekkel kapta el. A végén többtucatnyi helyi lakos segített a krokodilt a partra vonszolni, majd elvágni a gumiabroncsot. „Csak segíteni akartam, utálom látni, ahogy az állatok csapdába esnek és szenvednek” – mondta az AFP-nek Tili, aki először három héttel korábban próbálta meg befogni az állatot.

A krokodil egy gumiabronccsal a nyaka körül Celebeszen, 2020. december 7-én – Fotó: Muhammad Rifki / AFP
A krokodil egy gumiabronccsal a nyaka körül Celebeszen, 2020. december 7-én – Fotó: Muhammad Rifki / AFP

Az első két próbálkozása a krokodil megmentésére kudarcba fulladt, mert az akkor használt kötelek nem bírták el az állat súlyát, végül erősebbre váltott. A férfi saját bevallása szerint az akció végére teljesen kimerült, ezért hagyta, hogy a többiek befejezzék a mentést. „A krokodil hihetetlenül nehéz volt: mindenki izzadt és rettentően elfáradt”.

A krokodilt az akció után a helyiek megkönnyebbült éljenzése mellett visszaengedték a vízbe. Természetvédelmi dolgozók úgy gondolják, hogy valaki szándékosan helyezhette a gumiabroncsot a krokodil nyaka köré azért, hogy aztán háziállatként befogja.

Hasmuni Hasmar, a helyi természetvédelmi ügynökség vezetője háláját fejezte ki a település lakosai felé, akik „együttérzést mutattak a vadon élő állatokkal”. Tili azért előzhette meg a hatóságokat a befogással, mert nekik nem volt megfelelő felszerelésük a mentéshez.

A hüllő 2020 elején került a címlapokra, amikor a helyi önkormányzat jutalmat ígért annak, aki elkapja a krokodilt, és eltávolítja a gumiabroncsot. Később viszont lefújták a versenyt, mert attól tartottak, hogy veszélybe kerülhet az állat biztonsága. Utána vették fel a kapcsolatot a National Geographic krokodilmentőjével, az ausztrál Matt Wrighttal, aki mentőcsapatának élén sikertelenül próbálta befogni az állatot.

Hasmar szerint azonban Tilit díjazni fogják a „vadon élő állatok megmentéséért tett erőfeszítései” miatt, így elképzelhető, hogy valamilyen pénzjutalom üti majd a férfi markát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!