Trump ahelyett, hogy a nemzeti archívumnak adta volna, hazavitte Kim Dzsonguntól kapott leveleit a Fehér Házból

2022. február 7. – 21:49

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump korábbi amerikai elnök hazavitte Kim Dzsongun észak-koreai vezető neki küldött leveleit, és néhány más feljegyzést is, amikor távozott a Fehér Házból, írta meg az MTI.

Az ügyre rálátó Washington Post három forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az amerikai Országos Levéltár januárban visszaszerzett többdoboznyi, a Fehér Házból egyébként szabályellenesen elvitt dokumentumot. Ezeket az iratokat az előírásoknak megfelelően át kellett volna adni a nemzeti archívumnak.

Az iratokkal teli dobozok visszaszolgáltatása a lap szerint aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy a volt elnök mennyire tartotta magát az elnökségi iratok kezelését szabályozó amerikai törvényhez, ami egyebek mellett jegyzőkönyvek, levelek, emailek, faxok és más írásos üzenetek megőrzéséről rendelkezik.

Az amerikai Országos Levéltárnak korlátozottak a lehetőségei a szabályok betartásának kikényszerítésére. Az egyik levéltári tisztségviselő úgy fogalmazott a lapnak, hogy a törvény lényegében „becsületbeli megállapodás” alapján működik.

Trump egykori tanácsadói cáfolták, hogy a volt elnök rosszhiszeműen járt volna el, tekintve, hogy a dobozok mindössze emlékeztetőket, ajándékokat, a világ vezető politikusaitól kapott leveleket és egyéb levelezést tartalmaztak. Két illetékes szerint a levéltárhoz Trump floridai Mar-a-Lago klubjából visszakerült dokumentumok között szerepel Kim Dzsongun észak-koreai vezető Trumppal folytatott üzenetváltása is, amelyet a volt elnök egyszer úgy jellemzett, hogy „szerelmes levelekről” van szó. Szintén az iratok között van Barack Obama demokrata párti elnök üzenete, amelyet utódjának hagyott a Fehér Házban.

Az amerikai levéltárnak gondot okoz, hogy a volt elnök nem tartotta be pontosan az iratok megőrzésére vonatkozó előírásokat, és gyakran széttépett hivatalos dokumentumokat, így az archívumnak több száz oldalnyi papírt kellett, illetve kell még összeragasztania.

„Az egyetlen módja, hogy bármely elnök hosszú távon valóban elszámoltatható legyen, ha megőrizzük a feljegyzéseket arról, hogy ki mit mondott, ki mit tett, milyen politikát szorgalmaztak, vagy hajtottak végre. Mindez rendkívül fontos, és (...) túlnyúlik a választásokon és a választási kampányokon”

–idézte a lap Lindsay Chervinsky, amerikai elnökökre szakosodott történészt.

Chervinsky hozzátette, amennyiben a feljegyzéseket és dokumentumokat nem adják át, „az komoly aggályokat teremthet a következő adminisztráció számára, amely információk hiányában kénytelen vakon repülni”.

A The Washington Post cikkében szó volt arról is, hogy bár kisebb-nagyobb mértékben, de valamennyi korábbi amerikai kormányzat megszegte az elnöki iratkezelésre vonatkozó törvényt. Általában elektronikus leveleket vagy hivatalos telefonbeszélgetések leiratait nem adták át a levéltárnak. A lap megkeresésére az amerikai Országos Levéltár nem kívánta kommentálni az ügyet, Donald Trump szóvivője pedig nem reagált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!