Sínrészegen hajszolta a szerelvényt a Dunaszerdahelyre tartó masiniszta, még csak nem is lassított az állomásokon

2022. február 7. – 19:40

Másolás

Vágólapra másolva


A Komáromból este háromnegyed hatkor elindult személyvonat két megállónál sem állt meg. A 17.42-kor elindult vonat a Csallóközaranyoshoz tartozó felaranyosi (Horná Zlatná), valamint az azt követő ekeli megállón is keresztülzúgott, erősítette meg a Parameter információit a lapnak a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) szóvivője.

A vonat nem technikai hiba miatt nem lassított, bár ha technikai hibának vesszük, hogy a mozdonyvezető sínrészegen hajszolta át az állomásokon a szerelvényt, akkor de.

Az esetet a vasúttársaság munkatársai jelentették a diszpécsernek, így Dunaszerdahelyre beérve már rendőrök várták a mozdonyvezetőt. Megszondáztatták, 2,5 ezrelék alkoholszintet mértek a leheletében, ezt követően leszállították a vonatról. Az 51 éves mozdonyvezetőt őrizetbe vették, foglalkozás során elkövetett ittas veszélyeztetésért kell felelnie, az ítéletet a rendőrségi cellában várhatja meg. A kiszabható börtönbüntetés az esetében 2-től 5 évig terjedő börtön. A masiniszta 35 éve dolgozott a társaságnál, azonnal kirúgták.

A szerelvényt félreállították a dunaszerdahelyi állomáson, a vonaton tartózkodó 20 utas fél óra várakozás után a következő járattal mehetett tovább.

„A mai naptól kezdődően visszavonásig elrendeltem alkoholtesztek elvégzését minden munkába álló alkalmazottunk esetében, és az ilyen tesztelések intenzitásának növelését a munkaidő végén is”

– húzta alá a ZSSK vezérigazgatója, aki is elismerte, hogy az eset rendkívül rossz fényt vet a vasúttársaság mintegy 1200 mozdonyvezetőjére.

Mennyi az a 2,5 ezrelék alkoholszint?

  • 1,5-2,5 ezreléknél hányinger, hányás következtében a masiniszta a gyomortartalmat a tüdejébe szippanthatja, ami akár azonnali fulladással járhat,
  • 2,5 ezrelékes véralkoholszint közelében érdektelenség, aluszékonyság jelenik meg,
  • 2,5–3,5 ezreléknél a tudat fokozatosan elvész, a masiniszta egyre aluszékonyabb, kifejezett zavartság mellett egyre nehezebben ébreszthető.

Mennyit kell ehhez inni?

Nagyjából 2,5 ezrelékes az alkoholszintje annak a 80 kilós masinisztának, aki a mérés előtt 3 órával elfogyasztott 6 korsó sört, és mellé lenyomott 6 felest is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!