Harry Potter és Alkonyat köteteket égetett egy lelkész Tennesseeben

2022. február 4. – 21:32

Másolás

Vágólapra másolva

Könyveket égetett egy Tennessee állambeli lelkész, aki szerint egyes kötetek démoni befolyással bírnak az emberre – írja a Guardian.

Greg Locke többek között az Alkonyat-sorozatot és a Harry Potter könyveket pécézte ki, mert szerinte ezek a boszorkányságnak számítanak. A lelkész a könyvégetést Facebookon közvetítette, de élőben is sokan csatlakoztak hozzá, hogy máglyára vessék az ártónak hitt köteteket.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy mibe megyünk bele. Ide nekem az egészet! Ne engedj be démoni befolyást az otthonodba!”

– írta Greg Locke lelkész – aki amúgy egy Trump-párti összeesküvés-elmélet híve is – egy Facebook-bejegyzésében, amelyet azóta eltávolítottak. A könyvégetést megelőzően Locke egy prédikációban azt mondta, hogy a „szabadkőműves ördögök” ellen harcol, és „nem lesz egyhamar öngyilkos”.

„Nem kavarok többé boszorkányokkal, nem kavarok boszorkánysággal! Nem kavarok démonokkal! Mindannyiukat kihívom magam ellen, Jézus Krisztus nevében” – mondta Locke a résztvevőknek, akik ujjongtak és tapsoltak.

Az eseménynél jelen lévő fotós, Tyler Salinas szerint volt egy ellentüntető, aki a Fahrenheit 451 és A fajok eredete című könyveket mutatta fel, illetve tűzbe dobott egy könyvet, ami valószínűleg a Biblia volt.

A lelkész könyvégetős rendezvénye nem sokkal azután történt, hogy egy Tennessee állambeli iskolakörzetben megtiltották a holokausztról szóló, Pulitzer-díjas Maus képregény oktatási célú felhasználását a középiskolai osztályokban. Az indoklás szerint azért, mert a képregény helyenként csúnya szavakat tartalmaz, valamint az egyik illusztrációja meztelenséget ábrázol.

A Maus betiltása és a Locke-féle esemény nem elszigetelt példa, hanem úgy tűnik, hogy új trend részei. Az American Library Association nemrég arról számolt be, hogy az utóbbi időben „példátlanul” megnövekedett a könyveket tiltólistázó kérelmek száma: míg 2020-ban csak 156 könyvet kifogásoltak, addig 2021-ben ez a szám a duplájára emelkedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!