Egy Korzika melletti tengeri csatáról árulkodó ókori sisakokat találtak Dél-Olaszországban

2022. február 2. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Ókori sisakokat, feltehetően fegyverekből származó fémtöredékeket és egy templom maradványait tárták fel régészek Olaszország déli részén, írja a Guardian. A leletek az időszámításunk előtti hatodik századból származnak, és egy több száz kilométerrel messzebb megvívott tengeri csatáról árulkodhatnak.

A felfedezés Veliában történt, egy régészeti lelőhelyen Nápolytól délre, ami az ókorban Elea néven az egyik legjelentősebb görög kolóniának számított az Itáliai-félszigeten. Ezeknek a területeknek az összefoglaló neve, a Magna Graecia ismerősen csenghet középiskolai történelemórákról. Szakértők szerint a sisakok és a fémtöredékek a Korzika partjai mellett vívott alaliai csatából származnak, ahol i.e. 540-ben a gyarmatosító görögök legyőzték az egyesült etruszk és karthágói flottát. Az egyik sisakot az ellenségtől zsákmányolva vihették magukkal.

A történet szerint az ütközet után a görögök Dél-Itália felé vették az irányt, ahol megalapították Eleát. A város később olyan híres filozófusoknak adott otthont, mint az ontológia atyjának tartott Parmenidész, vagy a paradoxonjairól ismert eleai Zénón.

Az ásatások során egy templom falmaradványai és az ógörög „szent” felirattal ellátott vázák is előkerültek az ókori város akropoliszának területéről. Masimo Osanna, az olasz múzeumok főigazgatója szerint ezek az ereklyék valószínűleg az alaliai csata után Athénének tett felajánlások maradványai, akit az ókori görögök a bölcsesség istennőjeként tiszteltek.

A korábban a pompeii régészeti parkot irányító Osanna azt mondta, a felfedezések új megvilágításba helyezték a befolyásos kolónia történelmét, míg Dario Franceschini kulturális miniszter a kutatásba való további befektetés fontosságát emelte ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!