Az Európai Bizottság a fenntartható energiaforrások közé sorolná az atomenergiát és a földgázt

2022. február 2. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy az EU-s klímacélok elérése érdekében a fenntartható energiaforrások közé sorolná az atomenergia és a földgáz bizonyos formáit – írja a BBC. A taxonómiai jogi aktust itt olvashatja teljes terjedelmében.

Ahhoz, hogy például egy földgázprojekt valóban fenntarthatónak számítson, szigorú szén-dioxid-kibocsátási maximumnak kell megfelelnie. Egy atomprogram akkor lenne fenntartható, ha a kivitelező megoldja a keletkező nukleáris hulladék megfelelő kezelését.

Sok uniós ország azonban felháborodott a döntésen. Az osztrák Kancellár, Karl Nehammer például nem érti a Bizottság döntését, mert szerinte „az atomenergia nem zöld és nem is fenntartható.”

„Ez egy rossz döntés. Az EU Bizottság ma megszavazta az atomenergiát és a földgázt zöldre színező programot”

– mondta Leonore Gewessler osztrák környezetvédelmi miniszter. Claude Turmes, luxemburgi fenntarthatósági miniszter egyet értett Gewesslerrel, jogi lépésekről tárgyalnak. Spanyolország sem tartja helyesnek a döntést

A Bizottság szerint szükség van erre a döntésre, mert ha az EU 2050-ig karbonsemlegessé akar válni akkor sok befektetőt kell bevonzani az energiaiparba. Ez a döntés nekik segítene a tájékozódásban.

A javaslatot azok az országok támogatják, ahol fontos az atomenergia – mint például Franciaország. Ugyan ennek az energiaforrásnak jelentősen alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátása, mint a fosszilis tüzelőanyagoknak (mint például a földgáz), viszont a melléktermékként kialakuló nukleáris hulladékot sem könnyű biztonságosan feldolgozni. A földgáz kizöldítése a Bizottság szerint azokon az országokon segíthetne, ahol még mindig sok szénerőművet használnak.

A döntés még nem teljesen végleges, az EP és az Európai Tanács még négy hónapig foglalkozhat a kérdéssel. Ahhoz, hogy megállítsák a módosítást, vagy parlamenti többségre van szükség, vagy arra, hogy a 27 kormányfőből 20 ellenezze a döntést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!