Újabb korrupciós vád a volt osztrák alkancellár ellen

2022. február 1. – 19:35

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb ügyben vádolja korrupcióval az ügyészség Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárt. A jobboldali FPÖ Ibiza-botrányba belebukó korábbi elnöke a vád szerint az állami autópálya-cállalat igazgatótanácsi helyéért cserébe kapott 10 ezer euró kenőpénzt. Strache ellen már van egy elsőfokú felfüggesztett ítélet egy másik korrupciós ügy miatt.

Strache 2019-es bukásáig az osztrák kormány második embere, Ausztria alkancellárja volt. politikai karrierjének az Ibiza-botrány vetett végett: a nyilvánosságra kerülő rejtettkamerás felvételeken Strache párttársával egy spanyol villában egy magát egy orosz oligarcha rokonának kiadó nővel cseveg korrupciós lehetőségekről és megtörtént illegális pártfinanszírozási gyakorlatokról. A botrányba az osztrák kormánykoalíció is belebukott, Strache pedig távozott a pártpolitikából.

Az Ibiza-bizottság az FPÖ több gyanús pártfinanszírozási ügyét is feltárta, ezek közül egy már bírósági szakaszba jutott: tavaly augusztusban Strachét első fokon bűnösnek találták, amiért 12 ezer eurót fogadott el egy magán ápolási otthon vezetőjétől, aki azt szerette volna elérni, hogy a nem hivatalos pártszámlára befizetett összeg ellenében Strache vesse latba befolyását a privát egészségügyi biznisz állami finanszírozásának átszabása érdekében. A volt pártelnök ezért 15 hónap felfüggesztettet kapott, de fellebbezett az ítélet ellen.

A mostani ügy 2017-be nyúlik vissza, és ehhez hasonló konstrukcióról szól. Ezúttal egy felsőausztriai ingatlanvállalkozó, Siegfried Stieglitz kinevezéséről van szó az osztrák állami autópályacég igazgatótanácsába. Mint kiderült, kinevezése előtt Stieglitz 10 ezer eurót adományozott az egyik FPÖ-höz közeli nonprofit céghez, majd ezután Strache és párttársa, az akkor a közlekedési tárcát vezető Norbert Hofer sms-ekben megbeszélték a kinevezését. Az sms-ek az Ibiza-bizottság révén nyilvánosságra kerültek, és az is kiderült, hogy a vállalkozó Dubai-ba is elhívta a két politikust. Ezt nem fogadták el, de az illegális pártfinanszírozás miatt az ügyészség korrupció és kenőpénz elfogadása miatt így is vádat emelt Strache ellen – ezt most a nyomozóhatóság meg is erősítette az Oberösterreichische Nachrichten című lapnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!