Az oltások körüli csetepaté közben ismét felütheti fejét Angliában a kanyaró

2022. február 1. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva


Angliában minden tizedik iskoláskorú gyermek ki van téve a kanyaró veszélyének, mivel nem kapta meg a védőoltást: az ötévesek kanyaró, mumpsz és rubeola elleni védelmét szolgáló két adagos MMR-oltás lefedettsége jelenleg 85,5 százalék, írja a BBC.

Ez az elmúlt tíz évben a legalacsonyabb arány, és jóval a 95%-os célérték alatt van, amelyet a kanyaró újbóli megjelenésének elkerülésére javasolnak. A kanyaró rendkívül fertőző és súlyos betegséget okozhat.

A jellegzetes kiütés mellett a kanyaró súlyos szövődményekhez, például tüdőgyulladáshoz és agyvelőgyulladáshoz vezethet, de akár halálos kimenetelű is lehet. A vírus a beteg ember váladékaival ürül, cseppfertőzéssel terjed. A védőoltás szinte az összes kockázatot kiküszöbölheti, az MMR-vakcina két adagja 99%-os védelmet nyújt a kanyaró és a rubeola, valamint 88%-os védelmet a mumpsz ellen.

Ha a lakosság nagy százaléka védett a védőoltás révén, a betegség a nyájimmunitás miatt nehezebben terjed az oltatlanok között is.

A Covid-járvány kezdete óta azonban aggasztóan csökkent azoknak a gyerekeknek a száma, akik időben megkapják ezeket az oltásokat. Angliában az ötévesek 93,7 százaléka kapott egy adagot, és 85,5 százaléka az ajánlott két adagot. Ugyanakkor a kanyarós megbetegedések száma a járvány idején jelentősen csökkent, főként a távolságtartás és az utazások számának csökkenése miatt. Most viszont a szakemberek attól tartanak, hogy a korlátozások teljes feloldásával ismét felütheti fejét a kanyaró az oltatlanok között.

2017-re az Egyesült Királyságban megszűnt a kanyaró, ami azt jelenti, hogy bár még mindig előfordulhatnak egyedi esetek, a betegség nem terjed széles körben. A kanyaró azonban továbbra is gyakori néhány más országban, vagyis visszatérhet az Egyesült Királyságba és terjedhet is a be nem oltottak között.

A betegség megelőzésére Magyarországon kötelező a védőoltás: a morbilli–mumps–rubeola (MMR) vakcinát a gyermekek először 15 hónaposan, majd az általános iskola hatodik osztályában újra megkapják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!