Amnesty: Izrael apartheid-állam. Izrael: az Amnesty antiszemita

2022. február 1. – 22:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amnesty International kedden kiadott jelentése szerint Izrael egy elnyomó rendszerre épül, a zsidó állam apartheidet valósít meg. Izrael válaszában antiszemitizmussal vádolta meg a jogvédő szervezetet.

Izrael a palesztin lakosságot elnyomásban tartja, elnyomó politikájával kimeríti az apartheid nemzetközi definícióját – állítja friss jelentésében az Amnesty International. A több mint 200 oldalas jelentés négy éven át készült, az Amnesty más jogvédő szervezetekkel, a Human Rights Watch-csal és az izraeli B'Tselemmel működött együtt a készítése során.

A jelentés súlyos megállapításokat tesz Izrael palesztinpolitikájával kapcsolatban, az összegzés szerint Izrael egy olyan rendszert működtet, mely szegregációra, megfosztásra, kizárásra épül. Mindez kimeríti az emberiesség elleni bűncselekmények fogalmát – állítja a szervezet. Izrael 1948-as alapításától veszik számba a palesztin népességet ért sérelmeket, onnan kezdve, hogy az államalapítás után 700 ezer embernek, az akkori palesztin népesség 80 százalékának kellett elmenekülnie a szomszédos országokba, egészen a jelenkori társadalmi hátrányokig, az álláshoz jutás nehézségeiig és a beszűkült mobilitási lehetőségekig.

Az Amnesty szisztematikus diszkriminációt állapít meg az izraeli arabokkal szemben, kiemelik többek között az állampolgársághoz jutás korlátozását, a korábbi erőszakos áttelepítéseket, palesztin földek és ingatlanok kisajátítását, a gázai övezet elleni blokádot, Ciszjordánia megszállását és a telepek létesítését.

Izrael éles, politikai választ adott a kritikára: eszerint az Amnesty „olajat önt a zsidóellenesség tüzére”, az izraeli külügyminisztérium hivatalos válasza szerint a jelentés szélsőséges nyelvet használ, eltorzítja a történelmi kontextust és démonizálja Izraelt. Az Amnesty visszautasította a vádat, mint hangsúlyozták, elismerik Izrael államot és szemben állnak az antiszemitizmussal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!