Lelőttek két rendőrt egy rutinellenőrzés során Németországban, az elkövetők elmenekültek

2022. január 31. – 08:19

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőre virradó éjszaka meglőttek két rendőrt egy közúti ellenőrzés során a németországi Rajna-vidék-Pfalz tartományában – írja a Spiegel a kaiserslauterni rendőrség bejelentése alapján. Egy 24 és egy 29 éves járőr belehalt sérüléseibe.

A halálos lövések egy rutinellenőrzés során dördültek el hajnali 4 óra 20 perc körül a környéket – Mayweilerhof és Ulmet település térségét – lezárták, és „intenzív” keresést indítottak.

Egy rendőrautó lezárja az utat a lövöldözés helyszínén Fotó: Thomas Frey/dpa/AFP
Egy rendőrautó lezárja az utat a lövöldözés helyszínén Fotó: Thomas Frey/dpa/AFP

A helyi rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőt vagy elkövetőket, de egyelőre nem tudni pontosabb részleteket, a hivatalos közlés szerint a rendőrség legalább egy fegyverest keres. Sem a menekülőjárműről nincs leírás, és azt sem tudni, merre menekült el a tettes vagy tettesek. A rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy ne vegyenek fel stopposokat és jelentsék a rendőrségnek, ha bármi gyanúsat tapasztalnak a környezetükben.

A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság rendőrségi információkra épülő beszámolója szerint az áldozatok civil autóval járőröztek, de egyenruhát viseltek, írja az MTI.

A 22-es számú járási úton megállítottak egy gyanús járművet. Első rádióüzenetükben bejelentették, hogy egy vad tetemére bukkantak a csomagtartóban, ezért alaposabb ellenőrzést kezdenek. A második – és utolsó – rádióüzenet egy segélykiáltás volt. „Lőnek ránk!” – mondta az egyik rendőr, mielőtt megszakadt a rádiókapcsolat.

A helyszínre erősítést küldtek, de a bajba jutott kollégákon már nem lehetett segíteni. A Bild című lap információi szerint a 24 éves áldozat – aki még a gyakornoki idejét töltötte – már halott volt, amikor az erősítés megérkezett, 29 éves társa röviddel később halt meg.

A nőnek nem volt esélye védekezni, ezt jelzi, hogy a fegyvere még a tokjában volt, amikor megtalálták. Fejlövéssel végeztek vele. Idősebb kollégájának még sikerült előhúznia szolgálati fegyverét. Kiürítette a teljes tárat, de végül őt is fejbe lőtték.

Az eset országszerte megdöbbenést váltott ki.

„Az indítéktól függetlenül ez a cselekmény kivégzésre emlékeztet, és azt mutatja, hogy a rendőrök minden nap az életüket kockáztatják a biztonságunkért”

– írta a Twitteren Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter, hozzátéve, hogy mindent megtesznek az elkövetők elfogásáért.

Kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak mások mellett Malu Dreyer tartományi kormányfő, aki elrendelte, hogy a gyász jeleként eresszék félárbocra a zászlót valamennyi közintézménynél, és tűzzenek ki gyászszalagot minden rendőrautóra.

A négymillió lakosú Rajna-vidék-Pfalzban a kuseli esettel együtt 16 rendőrt öltek meg szolgálat közben a második világháború óta. Ezzel kapcsolatban a rendőri szervek egyik legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Német Rendőrszakszervezet elnöke, Rainer Wendt elmondta, hogy a rendőrök elleni támadások több mint 80 százaléka nem terrorista merényletek, labdarúgó mérkőzések vagy tüntetések, hanem a mindennapi járőrözés közben, látszólag ártalmatlan helyzetekben történik. Minden védelem, képzés és oktatás ellenére vannak olyan helyzetek, amelyekben nem lehet elkerülni az incidenst, „egyszerűen azért, mert az elkövetők mindenre elszántak” – mondta Rainer Wendt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!