Láncra vert nyolcgyerekes anya ügye tartja lázban a kínai netezőket

2022. január 31. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

Felháborodást és döbbenetet váltott ki Kínában az a videó, amelynek tanúsága szerint egy nyolcgyermekes kínai anya egy falusi kunyhóban él bezárva, lánccal a nyakában – írja a BBC.

A felvételeket a TikTok tulajdonosának számító Douyin videómegosztóra töltötte fel egy férfi, aki meglátogatta a nőt. Az asszony a téli hideg ellenére csak egy pulóverben volt a kunyhóban. A vlogger vitt neki meleg ruhákat, de a nő látszólag zavart állapotban volt, és nem értette a videós kérdéseit sem. Az asszony „Hszücsou-i anya” néven híresült el, mert állítólag Hszücsou városában szülte a gyerekeit.

A felháborodott kínai netezők a hatóság beavatkozását kérték. A videó sokakban felvetette a kérdést, hogy az ország vidéki területein a nők milyen visszaélések és jogsértések áldozatai lesznek. Bár a konkrét esetről kevés részlet áll rendelkezésre, felmerült az embercsempészet témája is: sokan a Vakugrás című filmmel hozták kapcsolatba a történeteket. A film hősnőjét elrabolják az embercsempészek, majd szolgának adják el vidékre.

A hatóságok közleményben utasították el az embercsempészetről szóló vádakat. A nyilatkozatban próbálták azzal csillapítani a kedélyeket, hogy több információt adtak ki a videó szereplőjéről. A nőt Yang vezetéknévvel azonosították, Csiangszu tartományban lakik, egy Feng megyei településen. Yang 1998-ban ment férjhez egy Dong nevű férfihoz, de nem sokkal később mentális betegséggel diagnosztizálták, a családja szerint pedig erőszakos kirohanásai voltak.

Egyesek azt is vitatták, hogy a nőnek valóban nyolc gyermeke lenne, mert valószerűtlennek tűnik számukra, hogy elkerülte volna a hatóságok figyelmét, miközben Kínában nagyon szigorú születésszabályozó intézkedések voltak érvényben.

A kiadott közlemény egyébként tovább dühítette a netezőket, akik kritizálták a hatóságokat, amiért nem foglalkoztak a nő helyzetével.

Erre újabb nyilatkozat érkezett, ami szerint a rendőrség már nyomoz Dong ellen. Hozzátették: Yang kórházba került, a gyerekeit pedig állami gondozásba vették. Az is kiderült, hogy a nőt skizofréniával diagnosztizálták.

Ez azonban még mindig nem csillapította az internetezők kedélyeit, akik nagyobb felelősségvállalást követelnek a helyi szervektől.

Az esetről szóló internetes diskurzust persze nagyon komolyan cenzúrázzák, nem lehet rákeresni a „Hszücsou” és „nyolcgyerekes anya” kulcsszavakra, és rengeteg embercsempészettel kapcsolatos bejegyzést is eltávolítottak. A hatóságok nyilatkozatát az ügyben azonban még el lehet érni. Ezt 90 millióan néztek meg és 56 ezren szóltak hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!