Bécs 18 éven belül kitiltja a benzin- és dízelüzemű járműveket, és betiltja az egyedi gázfűtést is

2022. január 31. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Bécs 2040-re klímasemleges akar lenni, ezért kidolgozott egy hét alapelvre épülő menetrendet. Ennek részeként betiltanák az egyedi gázfűtést, megkönnyítenék a napelemes rendszerek telepítését, és háromszor annyi pénzt fordítanak a közösségi közlekedés fejlesztésére, mint útépítésre – közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Jürgen Czernohorszky klímavédelmi városi tanácsnok azt mondta, hogy jelenleg több mint 400 000 egyedi olaj- és gázkazán található még a bécsi háztartásokban. Ezek helyett a klímabarát fűtési rendszereket támogatnák, illetve megkönnyítenék például a napelemes rendszerek telepítését, a kisebbekhez például még engedély sem kellene.

2040-re várhatóan kitiltják Bécsből a benzin- és dízelüzemű járműveket, és helyette inkább a mobilitásra helyezik a hangsúlyt. A cél, hogy Bécs is „15 perces város” legyen, vagyis gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel bárhova el lehessen érni 15 perc alatt, ami a mindennapi élethez szükséges, és saját autó nélkül is boldogulni lehessen – olvasható a külképviseleti iroda közleményében. Ehhez Bécs a jövőben háromszor akkora összeget költ a közösségi közlekedéssel, biciklizéssel és gyaloglással kapcsolatos infrastruktúra kiépítésére, mint útépítésre és már 2040 előtt elektromos járműre cseréli a tömegközlekedés összes járművét.

A közlemény szerint a klímavédelmi menetrendnek fontos eleme a részvételiség, ezért 2022 áprilisától – egyelőre három kerületben – arra buzdítják a lakókat, hogy osszák meg a klímavédelemmel kapcsolatos ötleteiket a kerülettel. Ezeket aztán a várossal közösen konkrét projektekké dolgozzák ki, a város pedig évente összesen 6,5 millió eurót ad a megvalósításhoz.

A dokumentumról február végén határoz a bécsi közgyűlés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!