Fürdőruhás képet kértek egy álláshirdetésben Olaszországban, 30 év alatti nők jelentkezését várták

2022. január 27. – 18:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz munkaügyi minisztérium vizsgálatot indított, miután egy nápolyi biztonsági cég kifejezetten 30 alatti nőknek hirdetett meg recepciós állást, és a jelentkezőktől azt várta, hogy a a képesítésüket igazoló dokumentumok mellé csatoljanak egy fürdőruhás fényképet is – írja a Guardian.

A több különböző álláshirdetési oldalon is közzétett hirdetés szerint havi 500 eurós fizetést ígértek a leendő recepciósnak, akitől azt várták, hogy:

  • legyen nő,
  • ne legyen idősebb harmincnál,
  • beszéljen folyékonyan angolul,
  • rendelkezzen saját autóval,
  • és „vonzó megjelenésű, napfényes jellemű” legyen.

Miután a hirdetésről készült képernyőképek elkezdtek önállóan terjedni a neten, az eredeti hirdetésből kihúzták azt a mondatot, ami arra kérte a jelentkezőket, hogy „egy teljes alakos fürdőruhás vagy hasonló” képet is csatoljanak magukról. A recepcióst kereső, nápolyi üzleti negyedben működő cég az olasz sajtónak azt nyilatkozta, hogy a fürdőruhás fotóra vonatkozó kérés „nem volt helyénvaló”.

Szerintük ez „puszta figyelmetlenség” eredménye volt, a dologról pedig a hirdetést feladó „tapasztalatlan dolgozójuk” tehet, aki nem értette a cég nemek közti egyenlőségről szóló szabályzatát.

Az OECD 2019-es adatai szerint a munkaképes korú olasz nőknek kevesebb mint a fele dolgozott. A helyzetet súlyosbította a koronavírus-világjárvány, a nőket ugyanis Olaszországban is aránytalanul nagy mértékben érintette a munkahelyek megszűnése. Mindezen túl a megfizethető gyermekgondozási lehetőségek hiánya és a rugalmatlan munkakörülmények sem segítenek az olasz nők munkaerőpiaci helyzetén, emiatt ugyanis sokan kénytelenek felmondani, ha teherbe esnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!