Nem kaphat új szívet egy bostoni kórházban egy oltatlan, 31 éves férfi

2022. január 26. – 05:39

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább részben azért utasított el egy szívátültetésre váró beteget egy amerikai kórház, mert a beteg nem volt beoltva a Covid–19 ellen – írja a BBC.

A 31 éves DJ Fergusonnak nagy szüksége lenne egy új szívre, de a bostoni Brigham and Women's Hospital levette őt a várólistájáról, nyilatkozta a férfi apja, aki szerint a vakcina összeegyeztethetetlen a fia alapelveivel.

Ferguson tavaly november óta van kórházban, és egy online adománygyűjtő oldal szerint örökletes szívproblémában szenved, amely miatt a tüdeje megtelik vérrel és folyadékkal. A férfi az adománygyűjtés szervezője szerint attól tart, hogy szívgyulladás léphet fel nála, ha beoltatja magát, annak ellenére, hogy az amerikai járványügyi hatóság, a CDC szerint ez egy lehetséges, de kifejezetten ritka és csak átmenetileg fellépő mellékhatás.

„Tekintettel a rendelkezésre álló szervek hiányára, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az átültetett szervet kapó betegnek a lehető legnagyobb esélye legyen a túlélésre” – közölte a kórház szóvivője a BBC-vel. Azt mondta, a kórház nemcsak a koronavírus elleni oltást teszi kötelezővé, hanem egy sor életmódra és magatartásra vonatkozó előírás is vonatkozik a szervátültetésre váró betegekre. Ezekre mind azért van szükség, hogy a betegnek a transzplantáció után a lehető legnagyobb esélye legyen a túlélésre, tekintettel arra, hogy immunrendszerük drasztikusan el van nyomva.

A kórház azt a beteg személyiségi jogaira hivatkozva nem árulta el a sajtónak, hogy a 31 éves férfi miért nem jogosult a szervátültetésre, de a BBC szerint a „kórház óvatosan megfogalmazott nyilatkozata arra utalhat, hogy a beteg oltatlan státuszán kívül más tényezők is szerepet játszanak” ebben.

A szóban forgó bostoni kórház szervátültetési várólistáján jelenleg több mint 100 ezer ember szerepel, a kórház szóvivője szerint a többségüknek aligha fog új szerv jutni a következő öt évben.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom