Ázsiában elsőként Thaiföldön dekriminalizálják a marihuánát

2022. január 26. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Ázsiában elsőként a thaiföldi kormány engedélyezte a marihuána dekriminalizálását, az első hírek szerint azonban hagytak egy szürke zónát a rekreációs használat kritériumai körül – olvasható a Time-on.

A Reuters írása szerint a marihuána innentől kezdve akár házilag is termeszthető lesz, ha azt orvosi célokra kívánják felhasználni, és erről előzetesen értesítették a közigazgatási szerveket. A kannabisz növényt így még nem lehet kereskedelmi célokra felhasználni, de a kábítószerügyi hatóság jóváhagyása után lekerült a minisztérium által ellenőrzött szerek listájáról.

Jogi státusza viszont még így sem rendeződött, mivel a hatályos jog szerint a birtoklása egy bizonyos szürke zónába esik, amely az Associated Press által megkérdezett rendőrök és ügyvédek szerint sem teszi egyértelművé, hogy birtoklása így büntethető lesz-e, avagy sem.

2020-ban Thaiföld volt az első ázsiai ország, amely engedélyezte a marihuána gyógyászati célra történő termesztését és használatát, amellyel a kannabisz növény legtöbb része lekerült az ellenőrzött kábítószerek 5. kategóriás listájáról. A rekreációs használatához köthető magok és rügyek azonban maradtak, viszont a mostani javaslat szerint a hatóság az összes növényi részt leveszi ezen listáról.

A törvény ráadásul szigorúan fogja büntetni az engedéllyel nem rendelkező marihuánakereskedelmet, amely 20 000 bátig (nagyjából 200 ezer forint) terjedő bírságot vonhat maga után.

A marihuána dekriminalizálása korábban a kormánykoalíciós pártot is vezető egészségügyi miniszter egyik legfontosabb célkitűzése volt, aki a 2019-es parlamenti választásokon kampányolt a marihuána legalizálásával. Anutin Charnvikarul pártja, a Bhumjai Thai Párt a javaslat elfogadása után ígéretet tett egy, a marihuána jogi státuszát tisztázó törvénytervezetre.

Ennek következő része lesz a kannabisz vagyontárgyként való meghatározása, miután a thai munkavállalók harmada dolgozik a mezőgazdaságban a Világbank szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!