Magyarország a második legkorruptabb állam az EU-ban a Transparency International felmérése szerint

2022. január 25. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország az Európai Unió második legkorruptabb tagállama, írja a 444.hu a Transparency International most megjelent korrupciós jelentésére hivatkozva. A nemzetközi szervezet 180 országot és területet rangsorol egy 0-tól 100-ig terjedő korrupciós skálán, a 100 jelöli a legkisebb, a 0 pedig a legnagyobb mértékű korrupciót. Az 1995 óta mért korrupcióérzékelési indexet 13 különböző felmérés segítségével számolják ki évről évre, a kutatásba szakértőket és üzletembereket is bevonnak, hogy minél pontosabb képet kaphassanak arról, hogy az adott országban milyen mértékben van jelen a korrupció az állami intézményi rendszerben, a közszférában, a gazdaságban és a társadalomban.

Magyarország 2021-ben kapta az eddigi legkevesebb pontot, 43-at.

Ezzel a pontszámmal – Bulgária (42 pont) és Románia (45 pont) mellett – a legrosszabbul teljesítő EU-s országok közé tartozunk. A nemzetközi szervezet jelentése szerint a magyar kormány kihasználta a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet arra, hogy megszilárdítsa hatalmát és korlátozza a szabadságjogokat, mint például a médiaszabadságot és a véleménynyilvánítás szabadságát is. A 180-as világranglistán Magyarország a 73. helyen áll.

A mostani felmérés szerint az európai uniós országok átlaga 66 pont, ami 2012 óta csak egyetlen ponttal emelkedett. Az elmúlt évtizedben a régió 26 országában vagy csökkent, vagy alig vagy egyáltalán nem történt jelentős előrelépés. A kutatás alapján:

  • Dánia és Finnország 88 ponttal vezeti a régió és a világ rangsorát (Új-Zéland mellett), az élmezőnyben van Norvégia és Svédország is 85 ponttal.
  • 2021-ben történelmi mélypontot értek el a következő országok: Svájc 84 pont, Hollandia 82 pont, Belgium 73 pont, Szlovénia 57 pont, Lengyelország 56 pont, Ciprus 53 pont és Magyarország 43 pont.
  • Az elmúlt évtizedben a régió öt országa jelentősen javította pontszámát: Ausztria 74 pont, Észtország 74 pont, Lettország 59 pont, Olaszország 56 pont és Görögország 49 pont.
  • A felmérésből az is kiderül, hogy Magyarországon, Luxemburgban, Lengyelországban és Cipruson is jelentősen romlott a korrupciós helyzet 2012 óta.

A ranglista legvégén az alábbi országok állnak: Észak-Korea 16 pont, Jemen 16 pont, Venezuela 14 pont, Szomália 13 pont, Szíria 13 pont, a felmérés szerint a világ legkorruptabb országa pedig Dél-Szudán 11 ponttal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!