Több millió ember maradt áram nélkül Kazahsztán, Üzbegisztán és Kirgizisztán nagyvárosaiban

2022. január 25. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos áramkimaradás lépett fel Kazahsztán, Üzbegisztán és Kirgizisztán nagyvárosaiban, miután az egyik fő kazah áramvezetékben üzemzavar keletkezett – írja az MTI orosz hírügynökségek alapján.

A három ország hálózatai még a szovjet idők óta kapcsolódnak egymáshoz, és a rendszer Kazahsztánon keresztül csatlakozik az oroszországi áramhálózathoz is, ahonnan elvileg pótolhatnák a váratlanul jelentkező hiányokat. Kedden azonban üzemzavar történt a sűrűn lakott Dél-Kazahsztánt és két szomszédját az észak-kazahsztáni erőművekkel és az orosz hálózattal összekötő vezetéken, és a hálózatot „vészhelyzet” miatt lekapcsolták.

A kazah Sevcsenko atomerőmű vezérlőpultja még a szovjet időkben, 1977-ben – Fotó: Voronin Viktor / Sputnik / Sputnik via AFP
A kazah Sevcsenko atomerőmű vezérlőpultja még a szovjet időkben, 1977-ben – Fotó: Voronin Viktor / Sputnik / Sputnik via AFP

Az üzemzavart először a legnagyobb kazah városban, Almatiban és körzetében észlelték, itt az AP szerint legalább 2 millió ember maradt áram nélkül. A KEGOK kazah áramhálózat-kezelő vállalat egyik vezetékén a feszültség leesett, az alállomásokon pedig kioldottak az automatikus rendszerek, a helyi önkormányzat ezzel magyarázta a problémát. Az almati városvezetés azt is közölte, hogy a visszakapcsolási munkálatok már megkezdődtek.

Áramkimaradást jelentettek Biskekből és Taskentből is. A kirgiz főváros több negyedében leállt a fűtés, nem működtek a közlekedési lámpák és a bankautomaták. Az üzbég fővárosban leállt a metró, nem fogad járatokat a repülőtér, a vezetékekben leesett a víznyomás, és akadozik a mobilszolgáltatás is.

Az üzbegisztáni és kirgizisztáni hatóságok arról számoltak be, hogy az erőműveket náluk is újraindították a vészleállás után, de a helyi szolgáltatók egyelőre nem kapcsolódnak fel a közép-ázsiai hálózatra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!