Romániában ideiglenesen korlátozzák az áram és a gáz árát

2022. január 25. – 22:02

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában ideiglenesen korlátozzák a lakossági villamos energia és gáz árát, illetve kiterjesztették az árkompenzációban részesülők körét, írja az MTI. A román rezsicsökkentés intézkedései azonban csak februárra és márciusra érvényesek. A kormány keddi ülésén sürgősségi rendeletet fogadott el erről.

Az új rendelkezéssel gyakorlatilag csökkentették a tavaly novemberben bevezetett árplafont, és kiterjesztették az árkompenzációra jogosultak körét: így senkinek sem kell 80 baninál (58,34 forint) többet fizetnie az áram, illetve 31 baninál (22,60 forint) a gáz kilowattórájáért – magyarázta a kormányülés utáni sajtóértekezleten Virgil Popescu energiaügyi miniszter. Hozzátette, hogy a havi 500 kilowattóránál kevesebb villamos energiát használó lakossági fogyasztóknak ártámogatást is adnak, így nekik valójában 68 banit (49,59 forint) fognak számlázni a villanyáram kilowattórájáéért.

Hasonló módon azoknak, akik 300 köbméternél kevesebb földgázt használnak el egy hónapban, 22 banit (16,04 forint) kell fizetniük az energiahordozó kilowattórájáért. Az árplafon eddig 1 lej volt a villamosenergiánál és 37 bani a földgáznál, valamint azoknak járt árkompenzáció, akik havi 300 kilowattóránál kevesebb áramot, illetve 200 köbméternél kevesebb gázt használtak. Popescu hozzátette: a rendeletben a villanyáram esetében 1 lejes, a gáz esetében 37 banis árplafont szabnak meg szinte minden más, nem lakossági fogyasztó számára, kivételt képeznek a távhőszolgáltatók és a nagy ipari fogyasztók, amelyeknél már léteztek árkedvezmények.

Mivel az energiaszolgáltatók jelentős része nem vette figyelembe a tavaly novemberben bevezetett árkorlátozó intézkedéseket, a kormány múlt héten sürgősségi kormányrendeletben kötelezte a szolgáltatókat a tévesen kiállított lakossági villany- és gázszámlák kijavítására. Popescu szerint a fogyasztóvédelem az eddigi 50 ezer helyett immár 200 ezer lejes bírságot is kiszabhat a jogtalanul magas számlákat kiállító szolgáltatókra. A miniszter kitért arra, hogy a keddi kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelet nem visszamenőleges hatályú, így – bár a januári energiafogyasztásról még nem állították ki a számlákat – az újabb árkorlátozó intézkedések csak február elsejével lépnek hatályba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!