Oltási igazolvány váltja ettől a héttől a védettségi kártyát Franciaországban

2022. január 24. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

A hétfőtől érvényes új szabályok értelmében mostantól Franciaországban csak azok a 16 éven felüli állampolgárok mehetnek bárokba, múzeumokba, éttermekbe, mozikba és sportlétesítményekbe, akik rendelkeznek oltási igazolvánnyal, míg a 12–15 évesekre még – koruknál fogva – érvényesek maradnak a védettségi igazolványok – írja az Euronews. (Franciaországban ugyanis 16 éves kortól már önállóan is kérheti valaki a vakcinát.) Mostantól negatív teszttel csak a kórházak és a szociális intézmények lesznek látogathatók, az oltatlanok pedig nem használhatják a távolsági közlekedési eszközöket sem, mint a vonatot, távolsági buszt, valamint nem utazhatnak a belföldi repülőjáratokon.

Az igazolvány jelenleg még a két vakcinával oltottakra is érvényes, február 15-től azonban csak azok igényelhetik, akiket három dózissal oltottak. Akiknél eltelt négy hónap a második oltás után úgy, hogy nem kapják meg a harmadik vakcinát, azoknál az igazolvány érvényét veszíti.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a francia nemzetgyűlésben még január 17-én fogadták el – 215 igen és 58 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett – azt az új szabályzatot, amelyet a kormány eredetileg január 20-án tervezett életbe léptetni. Az ellenzéki szocialisták viszont, akik bár megszavazták a javaslatot, az alkotmánytanácshoz fordultak az alapvető szabadságjogok biztosítása végett, amely így késleltette a kihirdetését.

Végül a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülésen és a Jean-Luc Mélenchon által irányított radikális baloldalon kívül mindegyik parlamenti párt megszavazta a szöveget.

A kormány oltási stratégiáért felelős biztosa, Alain Fischer a szabályzat elfogadásáról úgy nyilatkozott egy lapinterjúban, hogy optimista a járvány kezelését illetően a magas átoltottság miatt, továbbá szerinte március elejétől, az omikron levonulása után nyugodt időszak következik Franciaországban.

Eközben a felnőtt lakosság 7 százaléka egyáltalán nem oltatta be eddig magát, az ötödik hullám pedig járványügyi szakemberek szerint még mindig nem érte el a csúcsát, miután több mint 300 000 új esetet regisztráltak naponta az elmúlt héten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!