Több mint száz halálesetet próbálhattak meg eltussolni kínai tisztségviselők egy tavalyi árvíz után

2022. január 23. – 08:25

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kínai tartomány tisztviselői szándékosan eltitkolták egy 2021-es árvízkatasztrófa 139 halálos áldozatát Kína központi kormányának közleménye szerint. A Guardian azt írja, néhány érintettet már le is tartóztattak.

Tavaly júliusban a közép-kínai Henan tartományban rekordmennyiségű esőzés pusztított, az esővíz elöntötte a víztározókat, átszakította a folyópartokat, és elárasztotta a nagyobb városok útjait. Csengcsouban, a tartomány fővárosában mindössze három nap alatt több mint 600 mm eső esett, ami majdnem megfelel egy átlagos év teljes csapadékmennyiségének.

Egy ember a szakadó eső okozta árvízben a közép-kínai Henan tartományban lévő Csengcsou városban, 2021. július 20-án – Fotó: Hou Jianxun / Imaginechina via AFP
Egy ember a szakadó eső okozta árvízben a közép-kínai Henan tartományban lévő Csengcsou városban, 2021. július 20-án – Fotó: Hou Jianxun / Imaginechina via AFP

Korábban azt lehetett tudni, hogy Csengcsouban legalább 12-en meghaltak egy metróállomáson, miután az alagutakat elöntötte a víz, és a közösségi médiában terjedő felvételek szerint a metrókocsikban a vízszint az utasok fejmagasságát is elérte. További hat halálos áldozatról számoltak be akkoriban egy közúti alagútban, ahol több mint 100 autó rekedt és került víz alá.

Az árvizeket követő hetekben a halálos áldozatok száma hivatalosan napokig 99 volt, később a hatóságok 302 halottat és 50 eltűntet jelentettek be. Kína legfelsőbb kormányzati szerve, az államtanács azonban felülvizsgálta a katasztrófával kapcsolatos vizsgálatot, és megállapította, hogy

a katasztrófa halálos áldozatainak tényleges száma 398 volt, a halálesetek 95 százaléka a tartományi fővárost érintette.

Az államtanács most nemcsak azzal vádolja a csengcsoui tisztségviselőket, hogy szándékosan akadályozták összesen 139 haláleset nyilvánosságra kerülését, de azzal is, hogy nem megfelelően használták fel a katasztrófa utáni újjáépítési támogatásokat és az elhunytak családjainak kártalanítására szánt pénzt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!