Ellenzi az USA az Egészségügyi Világszervezet megerősítését, nem akarnak többet fizetni a WHO-nak

2022. január 22. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Legnagyobb finanszírozóként ellenzi az Egyesült Államok a WHO megerősítését és a szervezet önállóbbá válását – írja a Reuters. Az Egészségügyi Világszervezet függetlenebbé szeretne válni a támogatóitól, ezért dolgozott ki egy új, fenntarthatóbb finanszírozási modellt, aminek részeként a tagállamoknak több kötelező hozzájárulást kellene fizetnie. A Biden-kormányzat azonban úgy tűnik, kételkedik abban, hogy a szervezet sikeresen kezelné a jövőbeni, főleg Kínából érkező kihívásokat, így nem támogatja a reformot.

A WHO javaslata szerint 2024-től fokozatosan nőne a tagállamok hozzájárulása a szervezet költségvetéséhez, most ugyanis a kötelező „tagdíjak” összesen is csak a költségek húsz százalékát fedezik, míg a WHO ezt 2028-ra ötven százalékra szeretné emelni. A költségvetés maradék nyolcvan százalékát most önkéntes adományok teszik ki, részben államoktól, részben olyan jótékonysági szervezetektől, mint a Bill and Melinda Gates Foundation. Ezekkel az adományokkal viszont az a baj, hogy a támogatók általában feltételeket szabnak a WHO-nak, hogy az mire költheti el a pénzt, így a szervezet nem tud azokra a problémákra koncentrálni, amik a szakértők szerint igazán fontosak lennének.

A fontosabb EU-s befizetők – Németországgal az élen – támogatják a WHO finanszírozásának reformját, és hasonlóan nyilatkozott a legtöbb afrikai, dél-ázsiai, dél-amerikai és arab ország is. Más nagy országok, beleértve Kínát, Brazíliát és Japánt viszont még nem döntöttek a javaslatról.

A reformot jövő héten fogja tárgyalni a WHO vezetősége, de az Egyesült Államok ellenkezése miatt szinte kizárt, hogy megegyezés születik. Az európai országok régóta támogatják az olyan nemzetközi szervezetek megerősítését, mint az Egészségügyi Világszervezet, de az USA már egy ideje szkeptikus ezzel kapcsolatban.

Donald Trump volt elnök 2020-ban kiléptette az országát a WHO-ból, mert szerinte a szervezet Kínát védte azzal, hogy eleinte nem osztott meg elég információt a Covid-járvány kitörésével kapcsolatban. A Biden-kormányzat később újra csatlakozott a világszervezethez, de a WHO megerősítése helyett egy saját pénzügyi alapot szeretnének létrehozni, ami csak az egészségügyi vészhelyzetek megelőzését és kezelését finanszírozná.

A WHO-t egyébként úgy általában sem veszik túl komolyan a tagállamok, tavaly például azt kérte a világszervezet, hogy ne kezdjék el az országok a harmadik oltások beadását, amíg a szegényebb országok nem kapnak legalább első vakcinát. A fejlett országokat viszont ez egyáltalán nem érdekelte, és három hónapon belül szinte mindegyikük belevágott a harmadik oltások beadásába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!