Egyetlen utassal, egy 19 éves egyetemistával indult útnak egy London-Florida járat

2022. január 22. – 15:55

Egyetlen utassal, egy 19 éves egyetemistával indult útnak egy London-Florida járat
Forrás: AFP/ Nicolas Economou

Másolás

Vágólapra másolva

Kai Forsyth volt az egyetlen utas egy január 9-én Londonból Floridába tartó British Airways egyik járatán, a 19 éves egyetemistán kívül csak a pilóták és a repülőgép személyzete utazott a közel kilencórás repülőúton – írja az npr egyik cikkében. Kai Forsyth-nak valószínűleg egy örökélmény lesz, hogy egyedüli utasként, korlátlan hozzáféréssel a büféhez repült Londonból Floridába, de az esete után újra előtérbe került a szellemjáratok problémája, ami azoknak a gépeknek a gyűjtőneve, amik utasok nélkül vagy csupán néhány utassal indulnak útnak.

Az európai szabályok szerint a légitársaságoknak ahhoz, hogy megtarthassák fel- és leszállási engedélyeiket és a legnépszerűbb útvonalaikat, üzemelniük kell az úgynevezett résidők 80%-ban. Ahogy az Euronews is megírta korábban, több légitársaság is üres járatokat indított csak azért, hogy megtarthassák ezeket az engedélyeiket. Mivel az omikron variáns gyors és széles körű terjedése miatt megint megcsappant az utasok száma, ezt a 80%-ot nemrégiben 50%-ra csökkentették, azonban a légitársaságok a szükségesnél még mindig több gépet indítanak útnak.

A természetvédők szabályozási változtatásokat követelnek annak érdekében, hogy a légitársaságok ne indíthassanak olyan járatokat, amelyeket utashiány miatt általában törölnének. Sőt online petíciót is indítottak a szellemjáratok ellen, hiszen ezen járatok csak feleslegesen szennyezik a környezetet. A hónap elején a német Lufthansa légitársaság nyilvánosságra hozta, hogy ezen a télen 18 000 olyan járatot üzemeltetett, amelyet egyébként utashiány miatt töröltek volna.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!